Ajutorul de stat va fi in cuantum de 40% din cheltuielile salariale pe doi ani pentru investitorii din zona Bucuresti-Ilfov si de 50% pentru cei din celelalte regiuni ale tarii, potrivit Mediafax.

Suma totala alocata din bugetul de stat pe urmatorii ani este de 100 milioane euro, pentru finantarea costurilor salariale aferente personalului cu calificare ridicata in domenii de cercetare-dezvoltare, inovare, energie, informatica, precum si din industria prelucratoare inalt tehnologizata.

Sectoarele economice de aplicare a schemei sunt industria producatoare, cu exceptia fabricarii bauturilor si produselor din tutun, productia si furnizarea de energie electrica, termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de editare produse software, telecomunicatii, servicii in tehnologia informaticii, activitati si servicii informatice, cercetare-dezvoltare.

"Cheltuielile eligibile pentru asemenea proiecte sunt costurile salariale aferente unei perioade de doi ani de activitate pentru locurile de munca nou create ca urmare a realizarii investitiei. Aceasta trebuie sa se intample in cel mult trei ani de la declansarea investitiei si trebuie mentinute pe o perioada de minimum cinci ani de la data efectuarii primei plati a ajutorului de stat aferent fiecarui loc de munca nou creat", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu.

Firma care solicita ajutorul de stat va fi obligata sa prezinte o scrisoare de garantie bancara care sa aiba valoarea cel putin a ajutorului de stat platit, pentru ca in cazul in care nu-si respecta integral obligatiile contractuale statul sa-si poata recupera ajutorul acordat.

Ministrul Finantelor a aratat ca nu exista limita la cuantumul ajutorului acordat unui agent economic si nici la cuantumul unui salariu acordat de firma unei persoane inalt calificate.