“In pofida conditiilor economice nefavorabile, am atins per total tinta de deficit bugetar stabilita pentru jumatatea acestui an, in principal datorita controlului strict al cheltuielilor si reducerii personalului cu circa 27.000. Eforturile noastre de ajustare fiscala din restul anului 2010 vor fi sustinute de pachetul de ajustari adoptat recent (reprezentand 4,6% din PIB pe baze anuale)", se arata in scrisoare suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.

Pachetul de ajustari cuprinde majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a majoritatii beneficiilor sociale, precum si continuarea disponibilizarilor, prin concedierea a 74.000 de angajati.

"Anticipam ca perspectivele slabe privind cresterea economica vor genera o scadere a veniturilor comparativ cu programul stabili si am luat masuri suplimentare pentru a preveni majorarea deficitului. (...) Prin urmare sunt in curs de atingere a tintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB stabilita pentru 2010. Ratificarea de catre Parlament a majorarii TVA va reprezenta o actiune prealabila pentru incheierea revizuirii acordului", se mai spune in scrisoare.

Guvernul arata ca este angajat sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB anul viitor si ca impactul masurilor adoptate in 2010, precum si restrictionarea cheltuielilor vor fi suficiente pentru asigurarea atingerii tintei.

"Cu conditia sa existe noi concedieri (a cel puţin 15.000 bugetari pana la finele anului 2011), masurile vor lasa loc pentru a acorda o majorare modesta a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, in conditiile indeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzand toate formele de compensatii)", se mentioneaza in document.