"Modificarile vizate vor impune companiilor de stat sa implementeze prevederile de numire a consiliilor de administratie profesioniste si a directorilor generali profesionisti si sa incheie acest proces in cel mult noua luni. Mai mult, modificarile vor specifica faptul ca numirea consiliilor de administratie interimare si a directorilor generali interimari va fi facuta numai pe o perioada limitata de timp", se arata in memorandumul de politici economice si fiscale semnat de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI), document obtinut de Mediafax.

Reglementarile actuale privind guvernanta corporatista in companiile de stat sunt prevazute de o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in decembrie 2011.

In memorandum se arata ca Executivul "va accelera" implementarea legii in zona guvernantei corporatiste in companiile de stat si va selecta doar manageri si directori recomandati de firme independente de recrutare.

"Vom selecta doar administratori si directori prefesionisti din liste de candidati calificati pregatite de firme independente angajate sa ne asiste in acest poroces. Admitem ca procedand altfel am submina credibilitatea programului nostru de reforme, atat pentru public, cat si pentru investitori", potrivit documentului citat.

Totodata, Executivul vrea sa excepteze de la aplicarea acestei legi trei companii. "Intentionam sa imbunatatim legea prin modificari care sa stabileasca o lista limitata de trei companii exceptate de la lege din considerente de aparare, ordine publica si securitate nationala", se mai spune in memorandum.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declarat in luna mai, ca va fi introdusa guvernanta corporatista la societatile cu capital de stat, astfel ca pana la finele anului un numar mare de companii ale statului vor beneficia de management privat.

Deocamdata, nicio companie de stat nu are director si administratori selectati pe baza competentelor profesionale.

Marile companii de stat vor avea "manageri profesionisti" din ultimul trimestru al acestui an

Guvernul si FMI au stabilit pentru sfarsitul lunii septembrie sau sfarsitul anului noile termene de numire a managerilor profesionisti la cateva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz si Transgaz.

Compania Electrica Furnizare va avea director general pana la sfarsitul lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz vor fi selectati administratori si directori generali pana la sfarsitul anului, se arata in memorandumul de politici economice si fiscale asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International (FMI). Electrica Furnizare urmeaza sa fie privatizata la inceputul anului viitor.

Termenele initiale pentru selectarea noilor conduceri la mai multe companii de stat au fost stabilite pentru inceputul acestui an, dar au fost decalate aproape lunar. Cel mai recent termen avansat de Guvern pentru numirea noilor directori a fost luna iulie.

Printre companiile care urmau sa aiba conducere profesionista se numara si Hidroelectrica, dar procedura a fost amanata intrucat producatorul de electricitate a intrat in insolventa, in luna iunie. "Pentru Hidroelectrica, numirea unui director general va fi facuta imediat dupa ce compania va iesi din insolventa", se spune in document.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesionisti, prin procese de selectie bazate pe competenta.

Tot pana la sfarsitul lunii septembrie va fi selectata conducerea si Consiliul de Administratie la Complexul Energetic Oltenia, cu ajutorul unei firme independente de resurse umane.

De asemenea, procesul de recrutare a conducerii profesioniste vizeaza si 11 companii controlate de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

"La companiile din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a fost angajata o firma de resurse umane care va selecta candidati calificati pentru consiliile de administratie si conducerile a 11 societati din portofoliu, inclusiv la CFR Calatori si CFR Infrastructura. Vom desemna noi echipe profesioniste de conducere pana la finele lunii septembrie", se mai spune in memorandum.

Cei 15 manageri la stat

In septembrie 2011 Guvernul si FMI au convenit sa numeasca manageri privati la 15 companii de stat, in 2011 si 2012, la companiile Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Pentru selectarea managerilor profesionisti, Ministerul Economiei a incheiat in octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.

In 31 mai 2012 contractul dintre cele doua parti a incetat "in conditii amiabile". Pedersen & Partners anunta, la acea data, ca acordul a incetat din cauza intentiei Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.

Ministerul Economiei a anuntat in luna iulie ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma, la inceputul lunii iulie, ca procedurile de numire a noilor conduceri la companiile Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica si Transelectrica vor fi incheiate pana cel tarziu la 25 iulie.