"Sunt convins ca multi dintre cei de aici au muncit, nu vrem ca directorii sa fie beneficiari ai acestor stimulente", le-a spus Ialomitianu angajatilor care protesteaza de peste 24 de ore pe holurile Ministerului Finantelor.

Ministrul a precizat ca deblocarea stimulentelor pe lunile august si septembrie se va face dupa finalizarea analizei de catre comisia desemnata in acest scop.

Ialomitianu a mai aratat ca stimulentele vor fi platite doar angajatilor care au muncit suplimentar si au avut rezultate deosebite, nu tuturor salariatilor din minister.

"Cei care au rezultate foarte bune, aceia vor primi stimulentele, nu toata lumea si nu pe criterii subiective", a spus ministrul de Finante.

El a reiterat ca stimulentele vor fi acordate numai persoanelor cu rezultate "deosebite", de exemplu din Trezorerie si Garda Financiara.

"Nu toata lumea va primi stimulente, pentru ca nu toata lumea a muncit", a continuat ministrul Finantelor.

El a precizat ca a cerut tuturor secretarilor de stat si presedintelui ANAF sa inceapa reforma in structurile Ministerului de Finante.

"Intr-o saptamana noi vom prezenta premierului cum vrem ca institutia sa devina mai eficienta. Reforma a inceput si aceasta institutie va deveni o institutie moderna, eficienta, ca in toate tarile. Si faptul ca salariatii din Ministerul de Finante vor primi salarii decente reprezinta un pas spre reforma", a mai spus Ialomitianu.

El a reafirmat ca marti va fi votata in Parlament noua Lege de salarizare unitara si astfel va fi asigurata o salarizare echitabila pentru angajatii din Ministerul Finantelor.

"Am cerut Parlamentului sa treaca marti legea, dupa care Ministerul Finantelor va fi pe locul trei la salarizare si nu mai trebuie sa fiti cu teama", a mai spus Ialomitianu.

El a subliniat ca, dupa votarea Legii salarizarii, salariile vor fi decente si angajatii nu vor mai depinde de aceste stimulente.

"Am mai convenit cu sindicatele si asigurarea protectiei juridice pentru salariatii care lucreaza in actiuni de control, contra evaziunii fiscale", a mai spus Ialomiteanu.

"Vom reusi sa acordam stimulente in functie de performante pentru cei care intr-adevar ajuta la depasirea indicatorilor din bugetul de stat", a continuat, la randul sau, Sorin Blejnar, seful Fiscului.

"Vom trece la procesul de restructurare a tuturor institutiilor din cadrul ANAF", a spus Blejnar.

Reprezentantii salariatilor si sindicalistii au negociat cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, acordarea stimulentelor aferente lunii august, dar exclusiv pe criterii de performanta, iar noua grila de salarii va plasa angajatii din finante la mijlocul bugetarilor.

Aproximativ 200 de angajati ai Ministerului Finantelor protesteaza de peste 24 de ore pe holurile institutiei, cerand sa le fie acordate stimulentele.

Alti peste 500 de angajati de la administratiile financiare de sector din Capitala si de la trezorerii protesteaza in fata Ministerului Finantelor Publice, s-au alaturat joi dimineata colegilor din institutie.

Protestele spontane s-au extins in toata tara, mii de angajati de la administratiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din directiile de ocupare a fortei de munca, din casele de asigurari de sanatate, din asistenta sociala si din biblioteci oprind lucru, joi dimineata, in semn de solidaritate cu angajatii de la Ministerul Finantelor.

Si Ministrul Muncii a discutat, tot joi, cu reprezentanti ai sindicatelor din administratie, la finalul negocierilor sindicalistii anuntand ca Ioan Botis nu a oferit solutii legate de stimulente, dar a spus ca va discuta aceasta problema in Guvern.

"Ministrul Botis a spus ca, dupa discutiile cu ministrul Ialomitianu, Guvernul va stabili ce se va intampla cu aceste stimulente, daca se vor acorda sau nu. In aceasta situatie, insa, oamenii ies din ce in ce mai multi in strada si se va ajunge la un blocaj institutional", a spus vicepresedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Ingrid Moldoveanu.

Ea a precizat ca nici inspectorii de munca si nici angajatii Garzii Financiare nu vor mai face controale, astfel ca se va ajunge la un blocaj institutional.

"Cred ca Guvernul ar trebui sa gaseasca solutii. Noi nu cerem bani pe care nu-i au, noi cerem bani care au fost alocati, care au fost bugetati, iar ei stiau foarte clar ca trebuie sa acorde aceste drepturi. Insa decizia de a nu se mai acorda a fost a presedintelui Traian Basescu", a afirmat Ingrid Moldoveanu.

Vicepresedintele SNFP a subliniat ca sindicalistii le-au spus reprezentantilor Guvernului ca aceste stimulente trebuie alocate si le-au explicat de ce trebuie acordate.

Ea a precizat ca oricum este vorba de sume foarte mici, pentru ca in Ministerul Muncii stimulentele, impreuna cu salariile, nu depasesc 800 de lei.

La ora transmiterii acestei stiri, ministrul Ioan Botis a inceput alte discutii, cu liderii confederatiilor sindicale si cu cei ai patronatelor, legate de legea salarizarii.

Pe agenda acestei intalniri figureaza discutii privind modul de constituire a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, precum si consultarea cu privire la posibilitatile de eficientizare a procesului de absorbtie a fondurilor europene. La reuniune participa si reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, precum si ai Asociatiei Romane a Bancilor, potrivit Ministerului Muncii.

Protestele spontane s-au extins in toata tara, mii de angajati de la administratiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din directiile de ocupare a fortei de munca, din casele de asigurari de sanatate, din asistenta sociala si din biblioteci oprind lucru, joi dimineata, in semn de solidaritate cu angajatii de la Ministerul Finantelor.

Peste 500 de angajati de la administratiile financiare de sector din Capitala si de la trezorerii protesteaza in fata Ministerului Finantelor Publice, acestia alaturandu-se, joi dimineata, celor aproximativ 200 de angajati ai institutiei care de 24 de ore protesteaza pe holurile institutiei.

Liderii sindicali si alti reprezentanti ai salariatilor din Finante au inceput o noua runda de negocieri cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si oficiali ai ministerului, chiar in cabinetul ministrului.

Totodata, la Ministerul Muncii, ministrul Ioan Botis a discutat cu unii lideri ai sindicatelor din administratie.

Confederatia "Cartel Alfa" a facut apel la toti bugetarii sa opreasca voluntar lucrul in toate sectoarele si a solicitat Guvernului sa-si respecte obligatiile catre angajati, sa decida de urgenta plata stimulentelor salariale si sa renunte la masura reducerii salariilor cu 25 la suta.

Reprezentantii "Cartel Alfa" sustin ca intreruperea voluntara a lucrului este o forma legala de lupta pentru respectarea tuturor drepturilor in Romania.

Sindicalistii cer Guvernului sa-si respecte obligatiile catre angajati, sa decida de urgenta plata stimulentelor salariale si sa renunte la masura reducerii salariilor cu 25 la suta.

Reprezentantii Blocului National Sindical sustin ca oprirea spontana a lucrului de catre angajatii din toate domeniile de activitate este rezultatul direct al presiunilor facute de-a lungul timpului asupra salariatilor din sistemul bugetar.

"Revoltele din aceste zile sunt rezultatul unei lungi perioade in care salariatii din sistemul bugetar au fost tratati cu dispret de catre reprezentantii Guvernului. Nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie daca Guvernul ar fi acceptat propunerile venite din zona sindicala, prin care am solicitat restructurarea sistemului in urma unei analize temeinice, insotita de o actiune de «decapusare» politica a structurilor bugetare", au spus reprezentantii BNS, citati intr-un comunicat de presa de joi.

Acestia au precizat ca Blocul National Sindical este solidar cu angajatii din sistemul bugetar care au oprit lucrul miercuri si joi.