Tudor Ciuhodaru a explicat, pentru incont.ro, ca ideea unei astfel de prevederi legislative a luat-o din Japonia, care are o astfel de lege.

O cauza directa intre stresul de la munca si deces nu exista, dar in urma suprasolicitarii la locul de munca poate aparea o patologie care sa duca la deces, cum ar fi infarctul sau alte boli care pot aparea in urma efectuarii de ore suplimentare”, a spus Ciuhodaru.

Potrivit propunerii deputatului, imbolnavirea si decesului ocupational, datorate epuizarii din cauza muncii suplimentare trebuie incadrate in categoria accidentelor de munca in cazul in care angajatul nu si-a exprimat acordul scris pentru prelungirea timpului de lucru.

Posibilitatea muncii suplimentare trebuie sa fi fost acceptata si de sindicat, in contractul colectiv de munca, iar acordul angajatului nu poate fi considerat valabil mai mult de un an, daca nu este innoit.

In expunerea de motive, Ciuhodaru da exemplul legislatiei din Japonia, care recunoaste imbolnavirea sau moartea din cauza muncii.

Astfel, in 2002, un caz de deces din pricina sindromului Karoshi (moartea prin epuizare, sindrom care isi produce efectele dupa incheierea perioadei de supramunca) a fost asimilat unui accident de munca, desi persoana respectiva a murit la noua zile dupa incetarea contractului cu firma la care lucrase peste program.

Subiectul a fost readus pe agenda publica din Romania, dupa ce, saptamana trecuta, o angajata a unei firme din Bucuresti a intrat in coma la serviciu si a murit dupa cateva zile. Potrivit medicilor, cauza decesului a fost o miocardita virala, dar familia femeii sustine ca acesta a murit din cauza suprasolicitarii de la serviciu.

Odata cu declansarea crizei economice, tot mai multi angajati efrectueaza ore suplimentare pentru a nu-si pierde locurile de munca, fapt care produce atat probleme fizice cat si psihice.

De exemplu, France Telecom, care s-a confruntat in ultimii doi ani cu o serie de sinucideri in randul angajatilor, a avut din nou probleme de acest fel, un barbat incercand, astazi, sa-si ia viata chiar in fata colegilor. Barbatul, aflat in concediu medical, a venit la munca cu un cutit si a inceput sa tipe. Angajatul a incercat sa se injunghie, fiind oprit la timp de colegii sai.

La sfarsitul anului 2009, France Telecom a anuntat ca va aloca un miliard de euro pentru un program care sa reduca numarul sinuciderilor din cadrul companiei. In ultimii doi ani, 30 de angajati ai France Telecom si-au pus capat zilelor.