"Piata Victoriei va fi neincapatoare miercuri. Am invitat alaturi de noi asociatii ale pensionarilor si cetateni din Bucuresti care sunt nemultumiti de masurile anuntate de Guvern pentru ca trebuie dat un semnal foarte clar guvernantilor, altfel perceptia publica va fi ca este o aprobare tacita a masurilor anuntate de Executiv", a declarat, luni, vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, citat de Mediafax.

In acest context, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, solicita bucurestenilor ca miercuri, cand urmeaza ca 60.000 de oameni sa protesteze la sediul Guvernului, sa foloseasca mijloacele de transport in comun pentru a evita blocajele in trafic.

Primarul face un apel catre bucuresteni ca acestia sa foloseasca, pe cat posibil, mijloacele de transport in comun, pentru a evita blocajele de trafic, avand in vedere manifestarile de protest anuntate.

Totodata, Oprescu a solicitat conducerii RATB sa mareasca numarul mijloacelor de transport in comun si va lua legatura cu conducerea Metrorex pentru suplimentarea garniturilor de tren, astfel incat oamenii sa se poata deplasa in conditii optime.

Pana la aceasta ora, peste 200 de mineri din Oltenia si-au anuntat prezenta la mitingul antiguvernamental de miercuri, din Capitala, unii dintre acestia urmand sa vina la Bucuresti imbracati in salopete, declara liderul sindical Constantin Cretan, presedinte al Federatiei Nationale a Muncii, afiliata la Confederatia Meridian, citat de Mediafax.

Alti mineri vor veni din cadrul Complexurilor Energetice Turceni si Rovinari, acestia fiind afiliati la Cartel Alfa, din care face parte Federatia Nationala Mine Energie condusa de Marin Condescu.

Plenul Consiliului Economic si Social (CES) nu a reusit sa dea, luni, un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea catre FMI care contine taierile de pensii si salarii.

CES va trimite Guvernului, la solicitarea sindicatelor si patronatelor, o solicitare de redactare a unei noi scrisori pentru Fondul Monetar International, in care sa fie incluse masurile propuse de cele doua parti.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8 la suta din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la suta, a pensiilor cu 15 la suta si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Dupa doua runde de discutii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni si la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie reanalizata in Consiliul Economic si Social si sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul CES.

Cele cinci confederatii sindicale din Romania au decis, saptamana trecuta, sa picheteze, pentru cateva zile, Palatele Victoria si Cotroceni, urmand ca in 19 mai sa organizeze un miting in Bucuresti.

Profesorii reiau, si ei, de maine, pichetele in fata Palatului Parlamentului.

Astazi au iesit in strada si mamicile, nemultumite de decizia Guvernului de a reduce indemnizatia de crestere a copilului cu 25%.

Intre timp, sindicalistii au lucrat la un nou set de masuri de austeritate, ca alternativa la cele ale Guvernului, pentru evitarea taierii salariilor si a pensiilor cu procentele propuse.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca Guvernul pune tot greul pe umerii salariatiilor cu venituri mici si isi propune reducerea evaziunii fiscale cu doua miliarde de lei, adica 0,4 la suta, ceea ce este inacceptabil ca tinta si inseamna de fapt o "cosmetizare" a acestei evaziuni fiscale.

In cazul in care Guvernul nu va fi de acord cu propunerile partenerilor sociali, sindicatele ameninta cu declansarea grevei pe termen nelimitat, cel mai probabil din 25 mai.

Federatiile cadrelor didactice si cele ale functionarilor publici au decis deja sa declanseze greva generala in ultima zi la lunii mai.