Noua scoala profesionala are peste 400 de locuri si va pregati specialisti in masini cu comanda numerica. Viitori muncitori vor trece initial de un test elementar. Varsta minima pentru inscriere este de 18 ani iar doritorii trebuie sa fi terminat clasa a IX-a.

Evident ca se va pune accent in primul rand pe practica. 60% din pregatire se va desfasura chiar in fabricile in care elevii vor fi angajati.

"Elevii acestia vor primi pe langa bursele primite de la Minister si burse speciale primite de la agentii economici la care se adauga masa, transport, rechizite", spune Dorel Agache, inspectorul general al ISJ Brasov.
 
Noua scoala profesionala cauta profesori, iar in procesul de selectie vor fi implicate si companiile partenere.

La Timisoara, directorii scolilor de specialitate au gasit o alta solutie. Au accesat fonduri europene si isi trimit elevii la practica, in Germania, Polonia sau Portugalia. Odata ajunsi acolo, au fost pusi serios la treaba. De exemplu, un grup a plecat in Polonia sa invete cum se face turism. Adolescentii au lucrat sase ore pe zi, alaturi de angajatii hotelului. 

"Am lucrat la receptie, am primit clientii, am operat pe calculator", relateaza Anca Ene, eleva a Colegiului Emanuil Ungureanu.

"Aveam menajerele de acolo care ne spuneau ce sa facem si apoi ne verificau", povesteste si Ana Sentesi, o alta eleva.

In urma participarii la proiectele Uniunii Europene, absolventii primesc un certificat de limba care atesta nivelul la care au ajuns, si un certificat Europass Mobility, care le recunoaste competenta.