Admiterea fara examen este intalnita in majoritatea universitatilor din Franta, Austria, Elvetia, Belgia ori Statele Unite.

De exemplu, Cristina este licentiata in biochimie la Colegiul Mount Holyoke din Statele Unite, unde a intrat tot pe baza de dosar. Numai ca la americani dosarul nu contine doar note, ci si un CV cu activitatea scolara si extrascolara, cateva eseuri pe diferite teme si cel mai important, recomandari de la profesorii din liceu. Pregatirea unui astfel de dosar dureaza chiar si un an.

"Examenul scris este intr-un fel miop. nu vede decat un anumit aspect al personalitatii tale si s-ar putea sa nu fie aspectul care nu iti va da succes in colegiu si asta pentru ca aici colegiile sunt facaute intr-un anumit fel ca sa exploateze calitatile pe care le ai"
, explica absolventa Colegiului Mount Holyok, Cristina Ghenoiu.

Modelul se extinde, asdar, si la noi. Academia de Studii Economice, de pilda, a renuntat la examen pentru prima oara in acest an si l-a inlocuit cu un concurs de dosare. Adica intra cine are nota mai mare, calculata in functie de media de la bacalaureat si media anilor de liceu.

 Purtatorul de cuvant al ASE, Florina Mohanu, constata: "Eram singura universitate economica, in care inca se mai desfasura examen de admitere."

Teama de a ramane fara studenti face ca in aproape toate centrele universitare din tara, singurele facultati care mai dau examen la admitere sa fie cele de medicina, drept, teologie sau actorie. Notele din liceu cantaresc asadar destul de greu.

,,Totusi, o activitate de patru ani desfasurata la liceu este de luat in considerare", spune Ioan Talpos, rector al Universitatii de Vest din Timisoara.
 
Studentii riposteaza insa: inlocuirea admiterii cu dosare de inscriere face ca o nota mare nemeritata sa anuleze munca celor care au trudit pentru fiecare sutime.

"Ar fi mai bine cu admitere pentru ca in felul acesta s-ar rezolva problemele celor care vin de la sat cu medii foarte mari si care cred eu ca nu sunt in masura sa intre la anumite facultati", crede studenta Andreea Mois.
 
Autonomia universitara garantata prin lege permite inlocuirea examenului cu dosarul.

In schimb, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu spune ca "importanta este calitatea studentului care iese si selectia se face pe parcurs."

Tinerii care viseaza sa studieze in strainatate si vor sa afle cum se face un dosar de admitere peste hotare
, pot intra pe www.stirileprotv.ro