In ultimul an, peste 80.000 de intervievati si-au povestit experientele de la interviuri pe site-ul de cariere Glassdoor.com. Compania a strans o colectie impresionanta de intrebari-capcana adresate in cadrul interviurilor, dar si un top al celor mai dure 25 de companii, din punct de vedere al metodelor de recrutare.

Din top fac parte doua dintre cele mai cunoscute firme de consultanta - McKinsey si Boston Consulting Group: “Vor sa stie cum gandesti, asa ca pun asemenea intrebari ca sa vada cum ai reactiona in cazul unor provocari asemanatoare, la job”, spune Samantha Zupan, purtator de cuvant la Glassdoor.com, citata de CNN.

Si gigantii pietei IT, Google, Facebook sau Apple se regasesc pe lista celor mai “duri” angajatori.

„Care ar fi motivele care te-ar impiedica sa accepti acest job, daca ai fi selectionat?” - este intrebarea adresata deseori de recrutor pentru a cunoaste intentiile candidatului si a-i observa reactia intr-o situatie stresanta.

"Numeste cat mai multe intrebuintari ale unei caramizi. Ai la dispozitie un minut pentru asta" sau "Cum ai reduce costurile unei tablete de ciocolata din gama X?" sunt alte intrebari incomode cu care candidatii se pot trezi in discutia cu intervievatorii.

Legenda despre intrebarea pusa de reprezentantii Google - “Cate hoteluri sunt in Statele Unite?” - nu a putut fi confirmata, noteaza CNN Money. Purtatorul de cuvant al companiei IT, Jordan Newman, spune ca aplicantii se pot astepta la intrebari care au legatura cu jobul disponibil. Inginerii, de exemplu, pot fi nevoiti sa isi demonstreze abilitatile de programare. Specialistii de marketing, pe de alta parte, pot fi rugati sa simuleze o plasare pe o piata specifica a smartphoneuri-lor Google Android si sa proiecteze campania de la inceput pana la final.

“Nu exista raspuns perfect, dar ne ajuta sa ne dam seama cum gandeste candidatul. Sunt scenarii ale situatiilor cu care se pot confrunta la job”, spune specialistul in comunicare al Google.

Important de stiu este ca intrebarile difera de la caz la caz, in functie de profilul fiecarei companii in parte. De pilda, Rackspace, firma care se ocupa de gazduire web, este renumita pentru interviurile inedite la care isi supun angajatii:

“Angajatii nostri sunt extrem de inteligenti si ciudat de creativi, si acesta este exact ceea ce cautam”, spune Theresa Hankins, specialist in HR al Rackspace.

“Avem nevoie de oameni care sa faca lucruri diferite si competitive, iar interviurile de angajare ne ajuta sa ne orientam mai bine. Este o metoda interesanta de a afla mai multe despre o persoana si de o incuraja sa fie putin mai relaxata”, adauga recrutorul.

“Muncim din greu aici, dar ne place sa ne si distram. Mediul poate nu se potriveste oricui si vrem ca oamenii sa inteleaga cine suntem”, concluzioneaza Hankins.