Ionut este student in Bucuresti, la Politehnica, ultimul an. Vara de vara renunta la vacanta cu prietenii si isi gaseste un loc de munca. In 2008 a fost plecat la in America, anul trecut si-a gasit serviciu in Anglia. De data aceasta vrea un post in Romania.

Si Sabrina este studenta la Timisoara. Nu a plecat la parinti cand a terminat sesiunea, s-a angajat ospatarita. Castiga in jur de 600 de lei pe luna plus bacsis. “Imi place ce fac, fac un ban si sper sa plec si in vacanta dupa aceea”, spune Sabrina Popescu.

Sunt doar cateva exemple de joburi de vara. Ce se mai cauta?

"Posturi care sa acopere desfasurarea promotiilor pe perioada verii - producatorii de bere, producatorii de inghetata, firmele care se ocupa cu instalarea de aparate de aer conditionat sau de montarea geamurilor termopan", spune Mirela Neculae, director de vanzari al unei agentii de recrutare.

Un lucru este sigur. Angajatorii, fie straini, fie romani, prefera sa lucreze cu studentii. Tinerii nu mai au pretentiile financiare din anii trecuti. Fac multe pe bani putini.

In schimb au crescut pretentiile angajatorilor. Le cer sa fie persoane determinate, care sa aiba obiective clar stabilite, serioase care sa poata invata din mers

In Grecia si Italia salariile pentru ospatar, ajutor de bucatar sau barman sunt cuprinse intre 600 si 800 de euro. In Statele Unite, cei care lucreaza pe aceste posturi primesc cam 3 dolari pe ora. La noi, discutam despre 100-300 de euro pe luna. Cele mai mari castiguri sunt pe litoral.