M-am intalnit cu Tereza intr-o dimineata caniculara de inceput de vara. Imbracata foarte chic, intr-un top alb largut, cu o pereche de pantaloni negri si balerini, si accesorizata cu o pereche de ochelari Ray Ban aviator, si-a facut aparitia in locul intalnirii pe bicicleta. Era o femeie de business cu totul si cu totul atipica. In sensul bun al cuvantului. Avea o privire calda si un chip pe care se citea linistea si fericirea, iar discutia dintre noi a mers de la sine, de parca eram prietene de-o viata. Mi-a povestit foarte deschis cum a ajuns in punctul in care se afla, de ce nu s-ar muta din Romania niciodata si cum a incetat sa caute echilibrul perfect dintre viata profesionala si cea personala. 

A studiat la una dintre cele mai bune universitati din Statele Unite ale Americii, University of Maryland College Park si a facut un ExecutiveMBA la Wienna University, unul dintre cele mai prestigioase programe de educatie pentru manageri.

Studiul in strainatate, este, in opinia ei, cel mai bun lucru pe care il pot face tinerii pentru cariera lor: “M-a ajutat foarte mult si recomand tuturor care au posibilitatea, sa mearga. Nu numai datorita educatiei, dar si pentru a vedea cum se fac lucrurile la un alt nivel. Inca mai avem multe de invatat de la cei din afara. “ 

Cat despre master si MBA, ea are un sfat pentru absolventii de facultate: “Nu mergeti si faceti masteratul imediat – terminati facultatea si concentrati-va pe practica. Sa aflati ce va place, la ce sunteti bun, sa acumulati ceva experienta, ca sa stiti pe urma ce vreti sa faceti mai departe.”

Primul ei job – la un magazin de jeansi: “Eu am inceput sa lucrez la 15 ani, in genul de job de vacanta. Tot liceul am lucrat part-time - la un magazin de jeansi, am fost si antrenoare la un club de tenis pentru copii. In momentul in care am intrat in facultate, am schimbat macazul si am cautat sa am internshipuri sau stagii de practica in firme de PR. Asa am obtinut si primul job”, si-a amintit Tereza.

Cum a ajuns sa aiba propria firma de PR? “Intotdeauna mi-am propus sa ajung aici. Chiar de la inceputul carierei mele in PR, am lucrat pentru femei de succes in State. Acolo am lucrat pentru doua agentii de PR conduse de niste femei puternice, independente si ele m-au inspirat la vremea respectiva. Si am spus ca as vrea si eu sa ajung aici la un moment dat. Am stiut sa fac scoala care trebuie, am avut sansa sa cresc in mai multe pozitii, am invatat foarte mult pe parcurs, am muncit foarte mult, am facut greseli, am facut si sacrificii, evident.”

De ce este mai frumoasa viata de PR in Romania, decat in State? 

“Au fost mai multe lucruri care m-au adus inapoi – si chestiuni de natura personala, dar si profesionala. Este foarte frumos sa fii PR in Romania, exista multe provocari si totodata multe oportunitati. Aici poti sa pui bazele multor lucruri, piata nu este saturata, cum este in America. Daca nu reusesti sa faci o diferenta in Romania, in State iti va fi de o suta de ori mai greu.Nu regret ca m-am intors, in ciuda faptului ca uneori ma lovesc de tot felul de romanisme. Romania este un loc foarte bun, atat pentru business cat si pentru viata, pentru suflet.”, a marturisit ea, cu zambetul pe buze.

Cum a adus stilul de viata american in Bucuresti

“Am incercat sa-mi mentin stilul de viata – sa fiu activa, sa ies la evenimente culturale, sa merg cu bicicleta. Un stil de viata, sa zic asa, de « good life », asta mi-am dorit si am lucrat mult sa-l pastrez. Ma distrez urmandu-mi pasiunile. Pentru mine, distractia inseamna pe langa a iesi cu prietenii, mult biking – merg cu bicicleta pe munte, la competitii. Imi plac sporturile, sunt o persoana foarte activa, iar ocazional, ies si dansez.”

Care sunt marile ei pasiuni?

Bicicleta, ceasurile si vacantele exotice. O poti zari pe Tereza pe bicicleta chiar in mijlocul intersectiilor foarte aglomerate : “Este din ce in ce mai bine cu bicicleta in Bucuresti. Acum 2-3 ani, cand am inceput sa merg cu bicicleta prin oras, era un sport extrem. Acum a devenit mult mai bine – sunt mult mai multi biciclisti, iar soferii au inceput sa se obisnuiasca cu ei."

Cat despre vacante, cea mai exotica vacanta a ei a fost America Latina

"Am facut un tur cu rucsacul in spate. Am stat o luna si ceva de zile si a fost senzational. Mi-ar placea intr-o vacanta viitoare sa merg in Africa." O alta pasiune, uneori chiar si o necesitate, este si shoppingul online: "Imi place Net-a-porter.com, unde din cand in cand imi cumpar cate ceva si foarte mult cumpar de pe Amazon.com. Ca si concept, imi place foarte mult street retailul. Iar ca magazine, Sprider stores – good value for money, branduri de consum gen Massimo Dutti, Banana Republic, Marc Jacobs, Louboutin - ca mici indulgente. ” Cele mai mari investitii insa le-a facut in ceasuri : "Este un hobby scump", a spus ea razand.