Pe locul al doilea intr-un clasament neoficial al onorariilor la Enescu se situeaza orchestra germana Staatskapelle Berlin, avandu-l ca dirijor si solist la pian pe celebrul Daniel Barenboim si care a sustinut doua concerte saptamana trecuta la Bucuresti, scrie Ziarul Financiar.

In fine, podiumul este incheiat de Wiener Philharmoniker, sub bagheta lui Franz Welsermost. Surse de pe piata afirma ca onorariul unei mari orchestre cu blazon international porneste de la 200.000 de euro si se definitiveaza prin negocieri in functie de cota de piata si de statutul evenimentului la care este invitata.

Cu un buget de 32,7 mil. lei (7,8 mil. euro), la care se adauga sponsorizari de cate 200.000 de euro de la partenerii principali UniCredit si Enel, Festivalul Enescu este cel mai mare eveniment cultural international organizat in Romania.

Desfasurat in perioada 1 - 25 septembrie la Bucuresti, Enescu a adus pe scenele din Bucuresti si alte nume celebre ale muzicii simfonice precum dirijorii Antonio Pappano, Horia Andreescu, Guenady Rojdestvensky, solistii Han-Na Chang, Denis Matsuev, Dan Grigore, Vadim Repin si orchestrele London Symphony Orchestra, Academia Santa Cecilia di Roma, The Mariinsky Theatre Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Orchestra Nationala Radio.

In pofida brandului prestigios, a eforturilor organizatorice ale Artexim, condusa de Mihai Constatinescu - directorul festivalului, si a girului dat de directorul artistic Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, Festivalul Enescu sufera din cauza ca Bucurestiul nu are o sala de concerte la standarde internationale. In 20 de ani, Sala Palatului, aflata in administrarea RAPPS, nu a ajuns sa treaca printr-o modernizare serioasa, unele orchestre invitate la Enescu refuzand participarea din cauza conditiilor improprii, potrivit unor surse din domeniu.

Pe langa deficientele de acustica, sala nu dispune, de exemplu, de un sistem de ventilatie adecvat, ceea ce provoaca disconfort atat solistilor, cat si publicului. Intr-una din seri un sponsor a oferit apa plata si evantaie pentru a atenua acest neajuns.

Citeste mai multe pe www.zf.ro