Potrivit proiectului, cuantumul indemnizatiei va fi cuprins intre 750 si 4.000 de lei, valoarea acesteia reprezentand in continuare 85% din media veniturilor realizate in ultimul an.

Cuantumul se majoreaza cu 750 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Indemnizatia se va acorda pentru o perioada de 12 luni sau, in cazul copilului cu handicap, 24 de luni, incepand cu incetarea concediului de maternitate sau de la data nasterii copilului.

Dupa incetarea dreptului la indemnizatie, mamele sau tatii au dreptul la concediu fara plata pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani (trei ani in cazul celui cu handicap).

Pentru a stimula intoarcerea la serviciu a mamelor, statul vrea sa dea mamelor un stimulant consistent, pentru o perioada de sase luni. Desi in proiectul de lege, aceasta suma este stabilita la 400 de lei, ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat astazi ca stimulentul ar putea fi chiar de 500 de lei.

La stabilirea concediului pentru cresterea copilului se iau in calcul si perioadele de somaj si de somaj tehnic, concediile medicale sau cele de pensionare pe caz de boala, precum si concediile pentru cresterea copilului. In toate aceste cazuri, insa, minimul indemnizatiei va fi de 600 de lei.

Studentele sau femeile care urmeza cursuri de master sau doctorat in tara sau intr-un stat membru UE, precum si cele care sunt in concediu fara plata pentru participarea la cursuri de formare profesionala vor primi o indemnizatie de 400 de lei.

Vezi AICI proiectul legii asistentei sociale sin Romania!