Un document guvernamental, obtinut de Mediafax, releva faptul ca, din momentul intrarii in vigoare a hotararilor de Guvern privind recalcularea pensiilor acordate in baza unor legi speciale si pana in prezent, la Secretariatul General al Guvernului au fost inregistrate aproximativ 200 de plangeri prealabile formulate impotriva acestora, in baza legii contenciosului administrativ, solicitandu-se revocarea acestora ca fiind nelegale.

"Initiatorii actelor administrative contestate, analizand temeinicia si legalitatea acestora in raport cu aspectele semnalate de petenti, apreciaza reclamatiile administrative ca fiind neintemeiate", se arata in document.

Guvernul atentioneaza insa ca, din informatiile detinute, se estimeaza ca numarul plangerilor prealabile va creste considerabil, ajungand la aproximativ cateva zeci de mii, si ca procedura legala obliga ca pentru fiecare persoana care formuleaza plangere prealabila sa se solicite initiatorilor un punct de vedere.

Executivul arata ca, in aceste conditii, volumul de corespondenta ar creste proportional, ca si costurile aferente, iar pentru evitarea acestor costuri este necesar ca toate plangerile referitoare la recalcularea pensiilor speciale sa fie considerate ca neintemeiate.

Ambele hotarari de Guvern referitoare la recalcularea pensiilor speciale au fost atacate in instanta, luna trecuta, si au fost suspendate. Guvernul poate ataca hotararile judecatoresti la Inalta Curte de Casatie, dar pana la un verdict final, beneficiarii de pensii speciale isi vor primi in continuare veniturile intregi, dinainte de recalculare.

Dupa adoptarea legii 119/2010, in iunie, de recalculare a tuturor pensiilor speciale si introducerea lor in sistemul public, Guvernul a adoptat si doua hotarari privind aplicarea legii.

Este vorba de HG 735/2010, din 21 iulie, respectiv HG 737/2010, din 29 iulie, care stabilesc noul mod de calcul al pensiilor in cazul militarilor, politistilor si personalului din penitenciare, precum si ale celor din instantele judecatoresti, parchete si de la Curtea de Conturi.

In aceste conditii, pana la un verdict final, toate pensiile speciale raman in plata, statul fiind obligat sa le dea beneficiarilor si sumele oprite in urma recalcularii, in lunile septembrie si octombrie.