Alaturi de cei doi ministri, la intalnirea de aseara, care a durat pana dupa miezul noptii, au mai participat directori din Ministerul Muncii, precum si specialisti de la Aparare, Interne, SRI, SIE, SPP, STS si Administratia Penitenciarelor.

"Ministrul si directorii i-au prezentat premierului o noua simulare si l-au asigurat ca reduceri vor fi efectuate doar in cazul pensiilor militare care depasesc un cuantum de 3.000 lei, iar recalcularea va incepe imediat dupa intrarea in vigoare a legii pensiilor", au declarat surse participante la intalnire, citate de Mediafax.

Gabriel Oprea a sustinut insa ca situatia prezentata de Ministerul Muncii este gresita si ca, potrivit noului proiect de lege, toate pensiile vor scadea cu procente cuprinse intre 19% si 69%, asa cum a rezultat in urma simularilor.

Oprea a spus ca daca proiectul de lege se va aplica in forma actuala se va ajunge la scaderea tuturor celor peste 156.000 de pensii din sistemul apararii si nu doar a celor care depasesc 3.000 de lei.

Potrivit analizei efectuate la nivelul MApN, pentru un subofiter care ar iesi la pensie in baza legislatiei actuale pensia bruta ar fi de 2.077 lei, iar prin aplicarea punctajului prevazut de proiectul noii legi pensia va fi de 992 lei. In acest caz diminuarea ar fi de 52%.

De altfel, numai prin eliminarea sumelor acordate persoanelor decorate cu Ordinul "Meritul Militar", pensiile acestora vor scadea cu 10%-20%, a mai aratat Oprea.

Sursele citate au precizat ca, la finalul intalnirii, premierul Boc a spus ca intelege situatia si ca se vor identifica urgent solutii. Astfel, ministrul Apararii si premierul vor propune amendamente la proiectul de lege.

La dezbaterea proiectului legii pensiilor in Senat, ministrul Gabriel Oprea l-a contrazis pe ministrul Muncii, sustinanad ca majoritatea pensiilor militarilor vor scadea, indiferent de valoarea acestora.