Traian Igas a precizat ca jumatate dintre cei peste 63.000 ocupa o functie pentru care nu au o pregatire sau experienta si au fost angajati din "surse externe".

"Am facut o analiza pe ultimii 13 ani de zile din surse externe, 63.500 de oameni care nu au o pregatire militara. Au fost angajati oameni care nu erau familiarizati si a doua zi l-au instalat la birou si l-am pus sa faca munca politieneasca. Unii au dat un examen corect, dar au fost si oameni intrati sprijiniti de X sau Y, care nu aveau experienta, dar care nici nu vor sa acumuleze si sa se dedice profesiei. Avem o problema majora. Au intrat in ultimii 13 ani 29.000 pregatiti in scolile noastre si 63.000 din sursa externa. Oare cati au intervenit pe ici pe colo? Din ceea ce cunoastem, cred ca undeva catre jumatatea cifrei au beneficiat de anumit sprijin", a spus ministrul Administratiei si Internelor, citat de Mediafax.

Traian Igas considera ca unele avansari din structurile Ministerului de Interne au fost facute doar pe pile.

"Astazi putem vedea in sistem politisti la 40 de ani chestori. Nu mi se pare normal sa ajungi chestor la aceasta varsta. Termenele de avansare au fost scurtate. Sunt chestori care din punctul meu de vedere au fost avansati la exceptional de doua ori intr-un an. Sunt, din pacate, oameni care s-au obisnuit sa intervina la diverse persoane. E un lucru de care eu nu am uzat. Sunt din pacate si situatii de acest gen. Am venit cu dorinta sa schimb lucrurile", a declarat Traian Igas.

Ministrul a declarat ca pana la sfarsitul lunii septembrie cei 10.000 de angajati care nu mai sunt in plata vor fi reorientati spre alte domenii. El a adaugat faptul ca deja o parte din posturi au fost vacantate prin demisii.

Traian Igas a mai spus ca 5.000-6.000 de angajati vor fi disponibilizati intr-o luna si jumatate cat a mai ramas pana la sfarsitul lunii septembrie. El a precizat ca disponibilizarile se vor face, in primul rand, din structurile de suport, dar vor pleca si angajati din sistemul operativ.

In ce priveste calificativele foarte bune ale angajatilor, ministerul Traian Igas a spus ca ele nu au fost date pe merit, ci "din burta".

"Nu este normal sa treci din burta anumit calificat doar pentru a pastra o relatie buna cu subalternul. Aceste calificative nu s-au dat in ultimii ani pe merit. Intr-un birou nu pot fi toti la fel de buni. Am constat ca unii oamenii nu si-au facut datoria, dar calificativul lor este foarte bine. O parte din ele le-am corectat la sfarsitul anului", a precizat Igas.

Presedintele Traian Basescu declara, in 25 iulie ca trebuie restructurate ministerele de Interne si de Finante, precizand ca isi pune "oarece sperante" in ministrul Traian Igas.