"Am prezentat premierului in detaliu acest caz si i-am spus ca demisia mea este inevitabila daca ANI constata ca in aceasta situatie exista un conflict de interese", a spus ministrul.

El a precizat ca seful Guvernului i-a ascultat explicatiile si ca nu i-a solicitat sa demisioneze din postul de ministru.

In acelasi timp, Agentia Nationala pentru Integritate (ANI) s-a sesizat din oficiu si-l verifica pe demnitar, urmand sa stabileasca daca acesta se afla sau nu intr-un conflict de interese.

Potrivit site-ului timponline.ro, Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita are sediul pe strada Closca nr. 3 din Bistrita, adresa la care locuieste si ministrul Ioan Botis.

Aceasta asociatie a participat vineri la Bursa locurilor de munca, organizata de AJOFM Bistrita, fiind reprezentata de Alina Capraru, sefa de cabinet a deputatului Ioan Nelu Botis.

Organizatia implementeaza un proiect numit “Sansa la demnitate”, finantat de Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei si Fondul Social European POSDRU 2007-2013.

Asociatia are la dispozitie 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul national (circa 2 miliarde de lei vechi). Contributia beneficiarului este de 44.000 de lei.

Botis se gandeste la demisie "daca exista vreo problema de moralitate"

"Eu personal nu primesc niciun ban. Sotia are statut de consilier acolo pe proiect. Primeste bani pe acel proiect cu finantare europeana. Sotia mea nu este beneficiar direct. Este vorba de o asociatie care are acest contract. Sotia mea este platita in calitate de consilier", a declarat ministrul Botis.

Ministrul Muncii a precizat ca nu exclude sa demisioneze daca se va dovedi ca exista vreo problema de moralitate.

"Daca este o problema de moralitate, voi face acest lucru. Daca va fi considerata o problema, aceasta va fi solutia. Lasati-mi timp de gandire si va voi da un raspuns", a mentionat ministrul.

Cu toate acestea, Botis considera ca, in aceasta situatie, nu exista niciun fel de conflict de interese.

Ministrul Muncii a avut, in aceasta dupa amiaza, si o discutie cu premierul Emil Boc, la Guvern. Inaintea intalnirii, Botis a spus ca asteapta decizia ANI si va lua o decizie dupa discutii cu premierul si cu colegii de partid.

Ce se intampla daca ministrul se afla in conflict de interese?

ANI s-a sesizat din oficiu, in baza articolului 12 al Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Potrivit articolului 8 din legea 176/2010, scopul ANI este asigurarea integritatii in exercitarea demnitatilor si functiilor publice si prevenirea coruptiei institutionale, prin exercitarea de responsabilitati in evaluarea declaratiilor de avere, a datelor si informatiilor privind averea, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite, a incompatibilitatilor si a conflictelor de interese potentiale in care se pot afla persoanele pe perioada indeplinirii functiilor si demnitatilor publice.

Daca, in urma verrificarii, se constata existenta unui conflict de interese, toate actele juridice sau administrative sunt anulate.

"In cazul unui conflict de interese, daca au legatura cu situatia de conflict de interese, toate actele juridice sau administrative incheiate direct sau prin persoane interpuse, cu incalcarea dispozitiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absoluta", prevede articolul 23 din legea ANI.