Flexibilizarea si adaptarea relatiilor de munca la realitatile socio-economice actuale in raport la evolutia dinamica a pietei muncii, care in contextul crizei economice intampina numeroase dificultati, este apreciata ca oportuna si necesara. (…) Proiectul de lege vizeaza sa instituie relatii de munca mai flexibile, care sa asigure crearea conditiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri, concomitent cu asigurarea nivelului de protectie al salariatilor”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Autoritatile recunosc, totdata, ca necesitatea urgentarii modificarii Codului Muncii decurge si din angajamentul stabilit de Guvernul Romaniei in acordul cu Fondul Monetar International.

Principalele modificari pe care le are in vedere Ministrul Muncii sunt urmatoarele:

- revizuirea reglementarilor privind aplicarea clauzei de neconcurenta. Aplicarea clauzei de neconcurenta, in forma actuala, restrictioneaza dreptul la munca prin incalcarea prevederilor Constitutiei si ale principiilor fundamentale instituite chiar prin Codul Muncii.

- revizuirea perioadelor de proba instituite pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca.

- eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post.

- instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora. Propunerea creeaza posibilitatea pentru angajator, dupa consultarea cu organizatiile sindicale sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, de a stabili obiective si criterii de performanta pentru salariatii proprii. Aceasta masura poate ajuta la cresterea competentei si la gradului de expertiza al salariatilor.

- revizuirea cazurilor de incetare de drept a contractului individual de munca pentru acoperirea anumitor situatii nereglementate in legislatia existenta.

- modificarea criteriilor in cazul concedierilor colective. Principalele criterii care vor fi avute in vedere in procedura concedierilor colective vor cele de performanta si de indeplinire a obiectivelor si in subsidiar, pentru departajare vor fi avute in vedere criteriile de natura sociala. Criteriile referitoare la evaluarea performantelor profesionale vor avea prevalenta.

- eliminarea interdictiei de a face angajari pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Interdictia de a face noi angajari reprezinta o limitare angajarilor in perspectiva, limitand atat posibilitatile de dezvoltare ale angajatorului si reducand numarul de locuri de munca disponibile pe piata muncii.

- modificarea prevederilor care reglementeaza contractul individual de munca pe perioada determinata.

- eliminarea anumitor neconcordante referitoare la reprezentantii salariatilor si ai organizatiilor sindicale.

Proiectul de modificare a Codului Muncii poate fi consultat AICI!

Iti poti spune parerea despre modificarile propuse sau poti face alte propuneri, pana pe 20 decembrie, pe adresa [email protected].

Vezi AICI cum te afecteaza modificarile propuse de Guvern la Codul Muncii!