Confederatia sindicala (DGB) militeaza pentru faptul ca un somn scurt la pranz aduce multiple avantaje pentru sanatatea angajatilor. "Chiar daca siesta este ceva ce nu se mai practica in tarile din sudul Europei, este o idee buna din motive de sanatate. Un scurt somn dupa-amiaza reduce, de exemplu, riscul unui atac de cord, si sporeste energia", explica unul dintre membri executivi ai conducerii DGB, citat de The Guardian.

Mai mult, cercetarile sustin afirmatiile sindicalistilor. Oamenii de stiinta de la Harvard si din Universitatea din Atena au demonstrat ca angajatii care isi faceau siesta in mod regulat inregistrau o mortalitate pe fondul bolilor coronariene cu 37% mai scazuta decat cei care nu o faceau. Pe scurt, erau mai putin predispusi la mortalitate decat ceilalti colegi care nu reuseasca sa-si faca siesta frecvent.

Multinationalele au adoptat deja conceptul. Care sunt cei mai fericiti angajati

In Germania, conceptul a devenit deja un trend. Firme cunoscute precum BAAF, Opel, Hornsbach sau Lufthansa ofera deja camere speciale pentru angajatii lor, iar patronii spun ca in acest mod obtin o productivitate mai buna decat daca ii exploateaza la maxim.

Nemtii au avut siesta in program pana in perioada Revolutiei Industriale. Ulterior, cererea de munca extrem de mare a determinat ca acest obicei sa dispara din zona europeana de nord, iar mai tarziu si din Europa sudica.

 Surprinzator poate pentru unii, dar nu toti angajatii sunt de acord cu noua idee a sindicatelor bavareze. "Avem deja o pauza de jumatate de ora pentru micul dejun si una pentru pranz. Daca am avea pauza mai lungi pentru somn, am ajunge acasa mult mai tarziu, ceea ce ar fi rau. Este altfel in Spania si Italia, unde trebuie sa te odihnesti pentru ca este atat de cald, dar aici in Germania nu avem veri adevarate", spune un electrician din Berlin.

Citeste si:

Romanii primesc interzis la munca. Spania ne inchide usa in nas. Ce spun oficialii Ministerului Muncii

5 lucruri pe care NU ar trebui sa le mentionezi in timpul unei negocieri