Sindicalistii care ii reprezinta pe salariatii din administratie, sanatate sau educatie se gandesc sa inceapa demersurile pentru declansarea de actiuni de protest in perioada urmatoare, in conditiile in care reprezentantii Guvernului iau decizii in ceea ce-i priveste fara sa-i consulte.

“Din declaratiile premierului nu se intelege foarte bine la ce an se refera, la 2009 sau la 2010? Cel de-al 13-lea salariu se acorda prin lege si o parte dintre institutii au dat deja acest drept pentru anul 2009. Vom urmari daca maine in sedinta de Guvern se va lua o decizie in acest sens”, a explicat reprezentantul sindicatelor din administratia publica, Romel Neagu.

El a precizat ca prin taierea unor sporuri si indemnizatii ale functionarilor din administratia locala, s-a ajuns in situatia in care unele salarii sunt mai mici decat indemnizatia de somaj. Sindicalisti din aceasta ramura de activitate au anuntat deja ca de saptamana viitoare vor incepe protestele.

Vicepresedintele Federatiei Sanitas, Adrian Barea, a precizat de asemenea, ca nu este exclus sa apara proteste spontane in sistemul sanitar, angajatii fiind nemultumiti mai ales de faptul ca, prin legea unitara de salarizare, zilele libere muncite nu se mai platesc dublu. Cadrele didactice nu au stabilit inca daca vor recurge la proteste, acestia asteptand in continuare clarificari din partea Ministerului Educatiei referitoare la eliminarea a 15.000 de posturi din invatamant.

Premierul Emil Boc a declarat, aseara, la un post de televiziune, ca, din moment ce nu sunt bani pentru majorarea pensiilor, nu se mai pot acorda nici alte premii, facand referire si la al 13-lea salariu.