Astfel, CE a obligat Executivul de la Bucuresti sa suplimenteze cu o luna perioada in care angajatii care lucreaza peste durata normala a timpului de munca beneficiaza de ore libere, de la 60 zile la 90 zile calendaristice, si sa extinda cazurile in care pot fi incheiate contracte de munca pe durata determinata.

Modificarile vor fi introduse pana in toamna acestui an, releva Memorandumul de Intelegere convenit de Guvern cu Comisia Europeana in urma misiunii din aprilie-mai, citat de Mediafax.

"Se va largi categoria de situatii in care pot fi folosite contracte de munca pe durata determinata, asigurandu-se ca aceasta nu va creste segmentarea pietei muncii. In acelasi timp, legislatia privind protectia angajatilor va fi adaptata la principiile flexicuritatii", se arata in document.

Principiul flexicuritatii este definit de catre Comisia Europeana drept un concept care sa impace pretentiile angajatorilor cu cele ale angajatilor, imbinand flexibilitatea si securitatea pentru lucratori si companii, inclusiv prin abordarea mai flexibila a procedurilor de angajare si de concediere.

Cat de greu te vei angaja si cat de usor vei fi dat afara? Din 1 mai avem un nou Cod al Muncii!

Intr-un an, contractele de munca vor fi cu durata determinata. Legea zilierilor transforma angajatii in muncitori cu ziua

Prin noul Cod al Muncii, intrat in vigoare la inceputul acestei luni, Guvernul a extins perioada in care munca suplimentara poate fi compensata prin ore libere platite, de la 30 zile la 60 zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Noul Cod al Muncii mai prevede ca un contract individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari, dar cu posibilitatea incheierii succesive a cel mult trei astfel de contracte.

Citeste si:

Noul Cod al muncii a intrat in vigoare, din mai munca la negru se pedepseste cu inchisoare

Cum iti afecteaza jobul noul Cod al Muncii si cat de usor poti fi dat afara? VIDEO

Ioan Botis: Codul Muncii si legea zilierilor vor crea 200.000 de locuri de munca in 2011 VIDEO