"Guvernul nu intentioneaza sa introduca noi zile de concediu neplatit si nici nu a discutat despre o astfel de varianta", a raspuns oficialul guvernamental unei intrebari a presei pe aceasta tema.

Parlamentari PSD au sustinut recent ca Executivul pregateste un nou concediu fara plata pentru bugetari pentru cinci zile, "solutia preferata inlaturarii din sistemul public a clientelei politice pe care ar fi instalat-o PDL".

Surse oficiale au declarat agentiei Mediafax, in luna iulie, ca Guvernul nu va mai introduce in 2010 zile de concediu neplatit in sectorul public, dupa sistemul aplicat in 2009, considerand ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor este suficienta pentru a diminua cheltuielile de personal la nivelul convenit cu Fondul Monetar International.

La sfarsitul anului trecut, Executivul a decis printr-un proiect de lege, in urma negocierilor cu FMI, sa introduca zile de concediu neplatit in sectorul public pentru o perioada de 10 zile, in intervalul octombrie-decembrie.

Masura nu a putut fi aplicata in termenul stabilit deoarece proiectul de lege a fost contestat la Curtea Constitutionala, iar zilele de concediu neplatit au fost introduse in final doar pentru lunile noiembrie si decembrie, in limita a maximum 8 zile de concediu pentru intregul an.

Economia rezultata din zilele de concediu neplatit a fost de 1,28 miliarde lei, din care 640 milioane lei in decembrie 2009 si inca 640 milioane lei in prima luna a anului 2010.