Cotidianul The Times (conservator) apreciaza ca pentru Francois Hollande, victoria in fata lui Nicolas Sarkozy este "partea usoara". "Va fi mult mai dificil sa rezolve problemele economice ale Frantei si sa ajute Uniunea Europeana sa traverseze cea mai mare criza financiara din istoria sa", potrivit unui editorial preluat de Mediafax.

"Hollande nu este zgarcit in iluzii", afirma ziarul. "Principala (iluzie) este ca slabiciunea economica a Frantei poate fi combatuta printr-un rol sporit al statului si ca criza din zona euro poate fi atenuata renegociind tratatul de disciplina bugetara promovat de Sarkozy si Angela Merkel".

"Franta nu-si poate regasi competitivitatea decat reducand cheltuielile. Este un mesaj de care Hollande nu va putea scapa", adauga publicatia.

"Europa respinge austeritatea dar nu exista o solutie usoara", avertizeaza la randul sau The Daily Telegraph, apropiat conservatorilor de la putere. "Alegerile de la sfarsitul saptamanii din Franta si Grecia arata ca un mit perfid este pe cale sa se instaleze in Europa".

"Acest lucru a fost exprimat cel mai bine de noul presedinte socialist al Frantei, Francois Hollande, in discursul sau de victorie: Europa ne priveste, a spus el cu o modestie tipic frantuzeasca".

"In locul sacrificiului, apare o credinta populara tot mai mare ca ar exista o solutie magica si fara durere pentru iesirea din criza. Este o iluzie cruda, pe care liderii politici responsabili ar trebui s-o ignore", mai scrie The Daily Telegraph.

"Noul presedinte nu va avea alta alegere decat sa faca reduceri dureroase" in cheltuieli, apreciaza cotidianul de afaceri Financial Times, care considera in acelasi timp ca popularitatea lui Francois Hollande i-ar putea oferi o marja de manevra mai mare pentru a-si implementa politica.

La randul sau, The Guardian (centru-stanga) scrie ca, dimpotriva, "sosirea unui socialist pragmatic si proeuropean ar putea fi ultima sansa de a salva euro si proiectul european de dogma neoliberala care le-a ingropat".

Nicolas Sarkozy isi va relua cariera de avocat

Presedintele francez in exercitiu Nicolas Sarkozy, invins duminica de socialistul Francois Hollande caruia ii va transmite puterea la 15 mai, va redeveni rapid avocat, meseria sa de origine, a declarat unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai Franck Louvrier, relateaza AFP.

Sarkozy, care nu a anuntat inca locul pe care il va ocupa in viata politica dupa infrangerea sa, vrea sa "iasa in teren" si nu intentioneaza in niciun caz sa conduca campania dreptei pentru alegerile legislative din 10 si 17 iunie.

In mai multe randuri, acesta a declarat pentru presa ca va abandona politica in caz de esec insa declaratiile sale cu privire la viitor raman vagi.

Duminica seara, Nicolas Sarkozy a afirmat in fata apropiatilor sai ca nu va mai fi "niciodata candidat la aceleasi functii".

"Ma pregatesc sa devin un francez printre francezi (...) locul meu nu va mai putea fi acelasi", a declarat acesta in cadrul interventiei sale publice, stergand cuvantul "niciodata" pe schita sa de discurs conform jurnalului satiric Le Canard Enchaine, o informatie confirmata pentru AFP de un apropiat.

Fiind inca actionar la cabinetul asociatului sau, Arnaud Claude, Sarkozy va trebui in orice caz sa se reinscrie rapid in baroul din Paris, conform lui Franck Louvrier, consilierul sau de comunicatie.

Nicolas Sarkozy a devenit avocat dupa studii in drept, acum peste 30 de ani, o cariera intrerupta cand a devenit ministru, functiile de membru al guvernului, ca si cele de presedinte al republicii, fiind incompatibile cu aceasta meserie.

Inainte, el se va "relaxa cu familia", conform lui Louvrier, probabil la Cap Negre, pe Coasta de Azur, in proprietatea familiala a sotiei sale Carla Bruni-Sarkozy.

Ca toti fostii presedinti, el va putea face parte din Consiliul Constitutional, daca presedintele Hollande nu va suprima aceasta practica foarte controversata asa cum a mentionat in timpul campaniei sale.