"In ciuda scaderii considerabile fata de perspectiva inregistrata trimestrul trecut, Previziunea Neta de Angajare se mentine la o valoare decenta, de +11%. De asemenea, cu toate ca se observa o scadere constanta a Previziunii de la un trimestru la altul, studiul realizat pe un esantion de 763 de angajatori romani arata ca una din cinci companii din Romania va continua sa angajeze personal pana la finele anului", se arata intr-un comunicat al companiei de resurse umane ManpowerGroup Romania, citat de Mediafax.

Valentin Petrof, country manager ManpowerGroup Romania, a declarat ca in perioada in care a fost realizat studiul privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca pietele bursiere se aflau sub o presiune majora, iar previziunile in ceea ce priveste o noua revenire a recesiunii in Statele Unite ale Americii cel mai probabil au afectat increderea angajatorilor la nivel global.

El a aratat ca "adevarata amenintare pentru piata muncii" nu este scadererea cererilor, ci deficitul de competente la nivelul candidatilor si a invocat un studiu Manpower potrivit caruia in Romania muncitorii calificati, pe care se bazeaza activitatea din numeroase industrii, reprezinta principalul deficit de personal la nivel national.

"In plus, angajatorii romani intampina cele mai mari dificultati in acoperirea pozitiilor disponibile (53%) din toata regiunea EMEA. Trebuie sa investigam in detaliu care sunt competentele si abilitatile de care piata muncii are cea mai mare nevoie, dupa care sa punem la punct programe specifice de dezvoltare a acestora. Demersuri strategice de relocare a personalului care detine competente specifice si mobilitatea fortei de munca la nivel national sunt elemente importante pentru asigurarea surselor necesare de personal la locul si la momentul potrivit", a spus Petrof.

Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate in regiunea Sud-Vest. Angajatorii din opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate previzioneaza cresteri ale personalului pentru trimestrul patru.

Citeste si:

Retailerii fac mii de angajari in supermarketuri. Ce joburi ofera Real, MIC.RO sau IKEA

Au inceput recrutarile de toamna. In ce domenii salariile depasesc 1.500 de euro