Magistratii Tribunalului Valcea au dispus, prin doua sentinte, ca institutiile care au decis taierea salariilor cu 25% sa le returneze banii angajatilor, in conditiile in care deciziile au fost considerate ilegale.

Astfel, instanta a decis ca celor opt persoane sa le fie returnate diferentele salariale pe lunile iulie, august si septembrie.

Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Valcea, judecator Mariana Varga, deciziile Tribunalului Valcea sunt definitive si executorii, dar pot fi atacate cu recurs in termen de zece zile.

"Instanta a admis actiunea reclamantilor si a obligat paratii la plata diferentei salarile cuvenite potrivit contractului colectiv de munca dintre sumele incasate si cele stabilite prin respectivele contracte, aferente lunilor iulie, august si septembrie, sume actulalizate cu indecele de inflatie pana la data platii efective. Aceste decizii sunt executorii, deci pana la formularea unui recurs de catre partile implicate in proces care au pierdut acestea trebuie puse in aplicare. Intr-adevar, ulterior poate fi suspendata aplicarea executarii acestor decizii, dar pana atunci acestea trebuie puse in aplicare", a declarat Mariana Varga, citata de Mediafax.

Pe rolul Tribunalului Valcea mai sunt alte zece dosare care se refera la ilegalitatea masurii de reducere a salariilor cu 25%.

Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat ca, la nivel national, se afla pe rolul instantelor 350 de actiuni colective pentru recupereacea celor 25% taiati din salarii in luna iulie.

Liderul sindical a declarat ca numarul mare de actiuni in instanta a dus la un blocaj in instante, in prezent fiind date termene si in lunile mai, iunie sau iulie 2011. Sebastian Oprescu a declarat ca bugetarii isi vor recupera drepturile pierdute pe cale judecatoreasca.

Poti vedea decizia instantei AICI