Replica sindicatelor nu s-a lasat asteptata. Statul nu se va imbogati, iar oamenii nu-si vor putea cumpara mare lucru, daca iau 20 de le in plus.

Salariul minim brut pe tara ar putea creste de la 670 la 700 de lei pentru 665.000 de salariati din domeniul privat si 125.000 de la stat.

Plata pe ora ar ajunge asfel la 4 lei si 13 bani. Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. Lunar, oamenii vor castiga de fapt doar 20 de lei. Asta ar insemna o paine pe zi in plus.

In timp ce salariatii au un oarecare avantaj, angajatorii isi calculeaza nota de plata. Pentru fiecare angajat, platit cu salariul minim, patronii vor contribui la buget cu 10 lei in plus. Daca inmultim cu 665.000 de salariati din domeniul privat rezulta ca statul ar incasa peste 6.500.000 de lei. Insa trebuie sa ii ajute pe cei 125.000 de bugetari. Intr-un final, raman in visterie incasari suplimentare de aproximativ un milion de euro.

"Aceasta nu este o crestere, neacoperind nici valoarea anuala a inflatiei. Mentinerea la o valoare atat de redusa a salariului minim pe economie nu incurajeaza decat patronatele care speculeaza acest nivel redus al salariilor incurajand evaziunea fiscala", a declarat Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa.

Autoritatile sunt insa multumite. Orice suma in plus la somaj, pensii si sanatate e binevenita. Demersul Ministerului Muncii vine la cateva zile dupa ce premierul Emil Boc a declarat ca analizeaza varianta cresterii salariului minim brut la 700 lei.