Rodica Holbura a stat mai bine de cinci ani in Spania. Trei din ei a lucrat ca menajera, apoi, alti doi, la un restaurant. Anul trecut a fost printre primii romani care au simtit criza economica.

"Se munceste de dimineata pana seara. Banii care ii castigi ii simti pe spatele tau", spune Rodica Holbura, care a intrat in somaj in Spania din cauza crizei.

Nici Traian n-a avut incotro - a renuntat la visul ca-si va face in strainatate un rost si s-a intors acasa. Pina in ziua aceea muncise si in constructii, si in agricultura, si ca sofer.

"In perioada asta a inceput somajul numai au oamenii de lucru, de asta am venit in tara. Am de gand sa ma intorc in Spania, dar nu stiu cand”, spune Traian Somesan.

In Josenii Bargaului, din cele o mie de suflete, jumatate lucreaza de ani buni in strainatate. O suta dintre cei plecati s-au intors definitiv acasa in ultimul an: fie au ramas someri, fie salariile le-a scazut intr-atat incit nu se mai descurecau cu banii. Casele pe care le incepusera au ramas in constructie....

"Au plecat in Spania la lucru aproximativ 400 de persoane, chiar si familii cu copii. Datorita lor comuna a inflorit pentru ca au construit foarte multe case. Peste 100 de persoane au revenit acasa, acestia au strans cureaua si nu prea mai au bani sa isi finalizeze constructiile incepute", explica Ioan Parasca, viceprimar in Josenii Bargaului.

Cristina a muncit cot la cot cu sotul in Spania. Criza i-a alungat inainte sa-si termine casa pe care o incepusera in Livezile.

"Am lucrat patru ani in Spania. Am muncit, am strans bani ca sa putem sa ne facem o casa. Ne-am intors pentru ca salariul sotului era prea mic si nu mai puteam plati chiria. Acum traim din banii castigati in Spania”, spune Cristina Seni.

Drumul inapoi, catre tara, va fi in curind ultima solutie pentru alte sute de romani, sunt de parere specialistii.