Anul in curs pare sa fi debutat mai prost decat anul anterior pentru angajati in ceea ce priveste salariile. Si asta pentru ca salariul mediu in luna februarie a scazut cu 15 lei fata de ianuarie.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre anul trecut, cand castigul salarial mediu a crescut, in ansamblu, cu 4%, iar in unele domenii s-au inregistrat chiar majorari consistente.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), doar cateva domenii de activitate au inregistrat scaderi de salarii anul trecut.

Cei mai ghinionisti au fost angajatii statului, ale caror salarii au fost primele lovite de politica Guvernului de a taia cheltuielile publice, impins de la spate de FMI.

Cele mai drastice scaderi au avut loc in administratia publica, unde salariul mediu net s-a redus la de 2.371, in februarie anul trecut, la putin peste 2.100 in acest an. Angajatii din sanatate si educatie au luat si ei in ultima luna, in medie, cu 100 de lei mai putin la salariu decat in februarie anul trecut.

Angajatii din transporturi aeriene au avut, de asemenea, o surpriza neplacuta, lefurile acestora scazand in ultimul an de la 3.313 lei la 3.168 de lei. Salariatii din productia de cinema, video sau TV au luat si ei salarii mai mici cu aproximativ 150 de lei.

In rest, in majoritatea ramurilor economiei salariile au inregistrat majorari, mai importante sau mai putin semnificative. De lefuri considerabil mai mari s-au bucurat salariatii din industria extractiva de minereuri metalifere (de la 1.493 la 1.757 lei), petrol (de la 2.134 la 2.449 lei) sau cei din transporturile pe apa (de la 1.492 la 1.892 lei).

Romanii au devenit, pe timp de criza, consumatori mai inraiti de tutun si alcool, in conditiile in care producatorii din aceste domenii si-au permis sa le majoreze salariile angajatilor cu peste 200 de lei, anul trecut.

Cei mai norocosi au fost anul trecut cei care lucreaza in telecomunicatii, unde salariul mediu net a crescut cu aproape 500 de lei, si cei din tehnologia informatiei, salariile acestora crescand cu peste 450 de lei.

Chiar si in industria textila, domeniu care a renuntat anul trecut la 60.000 de angajati, salariul mediu net a crescut de la 867 la 1.047 de lei.

Nu stiu cum a calculat INS-ul salariile in industria textila, pentru ca la nivel de ramura nu s-a negociat niciun fel de majorare salariala si sindicatele au inteles ca a fost un an in care nu s-au putut face cresteri salariale. Chiar daca angajatorii au dat afara atat de multi oameni, salariile au ramas la acelasi nivel”, a spus, pentru incont.ro, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Textila (FEPAIUS), Maria Grapini.

Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, are insa o explicatie pentru cresterea salariilor chiar si pe timp de criza.

Salariile au crescut in unele domenii,l pentru ca pe anumite ramuri s-a majorat salariul minim. De exemplu, in industria chimica, salariul minim a fost crescut de la 600 la 650 de lei, patronii mergand pe ideea ca trebuie sa-si fidelizeze angajatii calificati. Chiar si in conditiile scaderii productivitatii muncii, a csaderii comenzilor si a concedierilor, patronii s-au gandit ca la un moment dat criza va trece si vor avea nevoie de angajati calificati”, a spus Coraci, pentru incont.ro.

El a explicat ca angajatii au resimtit, anul trecut, o scadere a veniturilor, multi patroni eliminand beneficiile acordate pe langa salariu, tichete de masa sau cadou, dar ca la nivelul salariului de baza s-au operat majorari in unele cazuri.

Dar daca anul trecut salariile au crescut, chiar daca doar cu cateva procente, pentru 2010 reprezentantii patronatelor nu au vesti bune. Coraci a declarat ca, de fapt, anul in curs va fi anul in care salariile vor ingheta in mediul privat, sau vor creste nesemnificativ, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie.

Prioritatea anului 2010 va fi pastrarea locurilor de munca sau infiintarea altora noi. Am vazut ca in martie cresterea somajului a avut o scadere semnificativa fata de luna precedenta, asta si ca urmare a somajului tehnic, dar patronii continua sa desfiinteze mai multe locuri de munca decat creeaza”, a explicat Coraci.

Referitor la salariul minim, Coraci a spus ca patronii nu pot sustine o crestere peste 650 de lei si asta in conditiile ruperii salariului minim de coeficientii de ierarhizare din contractul colectiv de munca.

Pe acelasi subiect citeste si Romanii castiga din ce in ce mai putini bani! In februarie, salariile au scazut, in medie, cu 15 lei!