Justin Bassett a refuzat sa dea aceste date, ba mai mult, a renuntat la aplicatia sa pentru job, spunand ca nu vrea sa lucreze intr-o companie care cere asemenea informatii personale.

Dar cum lucruile pe piata muncii se imbunatatesc foarte greu si o multime de tineri isi cauta un loc de munca, alti candidati probabil ca s-au confruntat cu aceeasi intrebare, iar unii dintre ei nu-si permit sa spuna nu.

In efortul de a-i verifica foarte bine pe aplicantii pentru un job, unele companii si agentii guvernamentale nu se mai multumesc doar sa caute profilurile acestora pe retele de socializare, ci merg pana la a le cere userul si parola pentru a se loga si a arunca o privire pe paginile lor.

Este ca si cum ai cere cuiva cheile de la casa”, sustine Orin Kerr, profesor de drept la Universitatea George Washington si fost procurer federal, care califica aceasta practica “o violare a intimitatii iesita din comun”.

De cand retelele de socializare au devenit foarte populare, a devenit o obisnuinta pentru manageri sa-si caute angajatii pe Facebook sau pe Twitter pentru a afla mai multe despre ei. Dar multi dintre utilizatori, in special cei de pe Facebook, au profilurile ascunse, acestea putand fi vizualizate doar de anumite persoane alese de ei.

Companiile care nu cer parolele au alte tactici – fie cer aplicantilor sa se imprieteneasca pe retele de socializare cu agentii de la resurse umane, fie ii pun la interviu sa le logheze pe pagina de Facebook, iar datele raman inregistrate. Mai mult, dupa ce obtin jobul, o parte dintre angajati sunt obligati sa semneze un document prin care promit ca nu vor face remarci negative la adresa angajatorului pe retele de socializare.

E. Chandlee Bryan, specialist in resurse umane, spune ca cei care isi cauta un loc de munca trebuie sa fie constienti de faptul ca ceea ce posteaza pe site-urile de socializare poate fi vizualizat, la un moment dat, de oricine.

Bryan este de parere ca a cere parola este o practica dusa la extrem, dar cererea de prietenie din partea responsabililor cu resursele umane din compania angajatoare nu i se pare iesita din comun, la fel si cererea de a nu posta lucruri negative despre angajator pe retele de socializare.

“Atunci cand lucrezi intr-o companie, aceasta te sutine in schimbul muncii pe care o depui. Daca nu esti satisfacut cu ceea ce ti se ofera, ar trebui sa te duci la superiori, nu pe retele de socializare”, spune Bryan.

Oferirea informatiilor confidentiale catre terte persoane incalca regulamentele retelelor de socializare, dar acestea nu au valoare legala. In schimb, Departamentul de Justitie al SUA incadreaza la infractiuni violarea acestor regulamente.