Potrivit studiului Manpower, angajatorii din Romania sunt optimisti in ceea ce priveste recrutarile pentru trimestrul al treilea al anului, peste 28% sustinand ca vor avea cresteri de personal, comparativ cu 8%, care previzioneaza descresteri de personal.

Alaturi de cei peste 60% din angajatori, care nu anticipeaza nicio schimbare in ceea ce priveste numarul de salariati, previziunea neta de angajare pentru urmatoarele trei luni se situeaza la 20%, valoare care reprezinta cea mai puternica previziune din trimestrul al patrulea din 2008 si pana in prezent.

“Asteptarile privind activitatea de angajare sunt cele mai puternice din ultimii trei ani, fiind determinate de un grad ridicat de optimism ce caracterizeaza angajatorii din industria prelucratoare si constructii. Previziunea neta de angajare din Romania este una din cele mai solide din regiunea EMEA. De asemenea, se observa semne de imbunatatire a activitatii de angajare la nivel regional si la nivel de sectoare, indicand faptul ca angajatorii sunt din ce in ce mai increzatori in revenirea pietei fortei de munca. Dat fiind acest context, ne asteptam sa vedem din ce in ce mai multe miscari pe piata, intrucat foarte multi inidivizi au asteptat semne de revenire inainte de a reincepe cautarea unui loc de munca ori a unor noi oportunitati”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al Manpower Romania.

Somerii din sud-estul tarii au cele mai multe sanse sa-si gaseasca job

Pe regiuni, cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din sud-est, unde perspectiva neta de angajare se ridica la 35%. Cresteri solide ale volumului de personal sunt anticipate atat in nord- vest, cat si in sud, unde sunt raportate previziuni de 23%.

Angajatorii din vest prognozeaza o piata a muncii caracterizata de un climat activ in ceea ce priveste angajarile, cu o perspectiva de 22%, in timp ce in sud-vest si in centru previziunea se situeaza la 18%.

Industria si constructiile, in topul domeniilor care fac angajari

Angajatorii din toate cele zece sectoare de activitate analizate prognozeaza o crestere a activitatii de angajare in aceasta vara, cele mai multe recrutari urmand sa se faca in industria extractiva si prelucratoare, precum si un constructii.

In acelasi timp, prognoza pentru sectorul hoteluri si restaurante arata o crestere de 25%a nivelului angajarilor, iar angajatorii din comert raporteaza o previziune de 22%.

Comparativ cu trimestrul anterior, angajatorii din toate cele zece sectoare de activitate raporteaza planuri mult mai puternice de angajare. Cea mai importanta imbunatatire, de 22 de puncte procentuale, inregistrandu-se in sectorul hoteluri si restaurante, asta si datorita joburilor sezonire care apar in acest domeniu pe timpul verii.

Totodata, in sectoarele finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri intentia de angajare a crescut cu 15 puncte procentuale.

NOTA: Previziunea neta de angajare este valoarea obtinuta facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipează o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator.

Studiul se bazeaza pe intervievarea unui numar de peste 63.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 39 de tari si teritorii.  In Romania, la studiu au participat 765 de angajatori din zece sectoare de activitate.