Rezolutia elaborata de Traian Ungureanu (PPE, PDL) noteaza faptul ca nu s-au inregistrat efecte negative in acele state membre care au permis accesul pe piata muncii a fortei de munca din tarile care au aderat in 2004 si 2007, se arata intr-un comunicat de presa al PE. 

"Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeana, arata ca muncitorii din estul Europei nu au generat somaj si nu au pus presiune pe sistemele de protectie sociala. Dimpotriva, influxul a adus crestere economica in tarile de destinatie, de 1% din PIB", a precizat raportorul, in cadrul dezbaterii de luni. 

Deputatii europeni cer statelor membre sa-si revizuiasca regulile privind perioadele de tranzitie inaintea deschiderii accesului pe piata muncii. De asemenea, solicita tarilor care inca impun restrictii cetatenilor bulgari si romani sa le elimine pana la sfarsitul lui 2011, inainte de termenul-limita final din 2013 prevazut in tratatul de aderare la UE. 

Pe termen lung, aceste restrictii pot avea un impact negativ asupra valorilor si drepturilor fundamentale prevazute in tratatele UE, cum ar fi libera circulatie, non-discriminarea, solidaritatea si egalitatea in drepturi, considera deputatii europeni. 

Reprezentanti ai Parlamentului European, care au participat in 20 octombrie, la Bruxelles, la un seminar privind mobilitatea lucratorilor in conditii de criza, au transmis ca sprijina neconditionat ridicarea restrictiilor pentru lucratorii romani si bulgari. 

Secretarul de stat Valentin Mocanu declara, la sfarsitul lunii septembrie, ca 11 din 26 de state membre, printre care Austria, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda sau Spania, aplica restrictii pentru cetatenii romani.