Cateva sute de someri sunt in aceasta perioada in concediu medical, potrivit Agentiilor Teritoriale de Ocupare a Fortei de Munca.

Au acest drept pentru ca, in mod normal, ajutorul de somaj se da pentru cautarea activa a unui loc de munca. Teoretic, bolnav fiind, omul nu mai poate face asta. 

"Pe perioada concediului medical plata indemnizatiei de somaj este suspendata iar persoana respectiva primeste concediu medical”, explica Adriana Sirghie, purtator de cuvant la AJOFM Iasi.

Adica primeste bani. In plus, perioda de somaj, care poate fi de cel mult 14 luni, se reia abia dupa terminarea concediului medical.

In functie de gravitatea bolii, statul plateste intre 75% si 100% din media veniturilor pe ultimele sase luni. Tocmai de aceea multi bolnavi inchipuiti prefera sa intre in concediu medical la inceputul somajului, ca sa ia mai multi bani. 

De la inceputul anului, cateva mii de someri au fost in concediu medical. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, la Iasi, Suceava , Targoviste, Vaslui sau Bucuresti, numarul somerilor care s-au imbolnavit este de doua, trei sau chiar patru ori mai mare.

Din pricina acestor concedii medicale, primite cu usurinta de someri, dar si de angajati, Ministerul Sanatatii a inceput o serie de verificari, in urma cu trei luni.