Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost in luna iunie de 435.961, cu 17.106 de persoane mai putine fata de sfarsitul lunii mai.

Din totalul somerilor inregistrati, 158.815 au fost indemnizati si 277.146 neindemnizati, numarul celor indemnizati scazand cu 13.918, iar al celor neindemnizati cu 3.188 fata de luna precedenta.

Ponderea somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor (63,57%) a crescut fata de luna precedenta cu 1,70 puncte procentuale.

Cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost atinse in judetele Vaslui (9,42%), Teleorman (8,64%), Mehedinti (8,53%) si Dolj (8,20%), in timp ce nivelul minim al ratei somajului in luna iunie, de 1,79%, s-a inregistrat in judetul Timis.

Potrivit ultimei raportari a biroului european de statistica – Eurostat, Romania s-a aflat in primul trimestru al anului, pe locul 7 (din 27 de state) in topul tarilor cu cel mai mic somaj, dupa state ca Olanda, Austria, Luxemburg sau Germania.

Potrivit legislatiei din Romania, numarul somerilor se calculeaza pe baza inregistrarii voluntare la agentiile judetene de ocupare, iar somerii sunt scosi din statistici la un an dupa ce se inscriu, chiar daca in acest interval nu au fost angajati.

Biroul International al Muncii (BIM) calculeaza rata somajului pe baza de sondaj si, de cele mai multe ori, somajul dupa metoda BIM este mai mare decat cel calculat de ANOFM.

Ministrul Muncii: Nu avem somaj mare in Romania, fata de alte tari europene stam chiar foarte bine

Jumatate de milion de someri au iesit din statistici in 2010. Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu ei!