Minerii de la Lonea, Petrila, Livezeni, Paroseni, Vulcan, Lupeni si Uricani din schimburile intai, doi, trei si patru au venit la sediul CNH sa continue protestele, numarul acestora crescand de la un minut la altul, in conditiile in care minerii vin de la exploatarile din toate cele sase localitati din Valea Jiului, potrivit Mediafax.

Minerii, cei mai multi imbracati in salopete, huiduie, scandeaza "Hotii" si sufla in vuvuzele. Ei spun ca nu vor renunta la protest pana cand guvernantii nu vor respecta legea si nu le vor acorda drepturile pentru care au semnat in urma cu o luna.

Liderii sindicali se asteapta ca numarul minerilor care protesteaza in curtea Companiei Nationale a Huilei sa depaseasca 4000.

Totodata, in cursul acestei dimineti la Ministerul Economiei continua negocierile pentru pretul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, actulal pret, de 75 de lei, fiind valabil doar pentru luna februarie.

Au refuzat sa intre in subteran

Marti dimineata, aproximativ 500 de mineri din schimbul intai de la cele sapte exploatari miniere din Valea Jiului - Lonea, Petrila, Livezeni, Paroseni, Vulcan, Lupeni si Uricani - au refuzat sa intre in subteran si au protestat in fata CNH. Ulterior, lor li s-au alaturat alti colegi de munca, dar si personalul TESA de la minele respective, astfel ca numarul participantilor la actiune a ajuns la aproximativ o mie. Peste 1.000 de mineri si personal TESA de la cele sapte unitati miniere din Valea Jiului au parcurs pe jos, marti, cea mai mare parte a orasului Petrosani, apoi s-au intors in curtea CNH, unde au protestat timp de cateva ore, oprind protestul in cursul serii, la cererea unui lider sindical.

Minerii se declarau insa hotarati sa nu renunte la proteste pana cand problemele lor nu vor fi rezolvate si sustineau ca, incepand de miercuri, de la ora 7.00, toti ortacii din toate schimburile se vor aduna in curtea CNH.

Minerii din Valea Jiului au declansat protestele luni dimineata, cand aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau in schimbul intai au refuzat sa intre in subteran. Ulterior, cateva sute de mineri de la exploatarile Paroseni, Vulcan si Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea. Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele sapte unitati miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, pana la sediul Companiei Nationale a Huilei, unde si-au cerut drepturile.

Minerii reclama in principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate. Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

In 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.

Minerii au incheiat protestele in aceeasi zi, dupa ce reprezentantii CNH si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca. La Compania Nationala a Huilei lucreaza aproximativ 7.800 de angajati.

Citeste si:

Romanul din Irlanda care nu vrea sa stea la mila statului. Ce metoda inedita a gasit pentru a-si cauta job