Potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), cele mai multe concedieri vor avea loc in Bucuresti (8.481), Bacau (1.442) si Suceava (1.381), din domenii precum transporturi, constructii si industrie.

Spre deosebire de anul trecut, din datele ANOFM, se observa o majorare a numarului celor care urmeaza sa-si piarda locurile de munca din sectorul de stat, ca urmare a deciziei Guvernului de a reduce cheltuielile cu aparatul de stat. Astfel, din totalul de 25.000 de persoane care vor intra in somaj, o treime provine din institutii ale statului.

Presedintele ANOFM, Silviu Bian, a spus, pentru incont.ro, ca si angajatorii au inceput sa declare mai multe locuri de munca vacante la agentiile judetene, intr-o saptamana numarul acestora majorandu-se cu 3.000. Cu toate acestea, ultimele date de la ANOFM arata ca pentru aceasta saptamana angajatorii au declarat mai putin de 6.000 de joburi vacante, adica cate o slujba la 118 someri.

“La inceputul acestui an intentia firmelor de a face angajari a inceput sa se vada, pentru ca scot mai multe locuri vacante la concurs. Pentru cei care sunt in somaj si nu-si gasesc un loc de munca, agentia ofera cursuri de recalificare si de reconversie profesionala, pentru a se potrivi profilului cautat de angajatori”, a explica Bian.

In opinia acestuia, desi la inceputul anului firmele vor mai face concedieri si numarul de someri va mai creste, in cea de-a doua parte a anului rata somajului va ajunge la 7,5-7,3%.

Ministrul Finantelor, SebastianVladescu, declara, saptamana trecuta ca aproximativ 100.000 de poesturi din sistemul bugetar vor disparea in acest an. Pe de alta parte, repsrezentantii mediului de afaceri considera ca, din mediul privat vor mai fi dati afar in jur de 15.000-20.000 de salariati.

Romania a terminat anul 2009 cu o rata a somajului de 7,8%, echivalentul unui numar de aproximativ 710.000 de someri. Pentru prima parte a anului 2010, FMI estimeaza o rata a somajului de 10%, care va incepe sa scada in partea a doua a anului.