Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului are la dispozitie mai multe programe de finantare pentru studentii care vor sa invete in strainatate, la universitati de renume, prin Agentia de Credite si  Burse de Studii.

De aceeasi subventie pot beneficia si cei care vor sa faca un master sau un doctorat la o institutie de invatamant din strainatate. Mai mult, studentii pot primi si granturi de pana la 1000 de euro pe luna din care sa acopere cheltuielile cu cazarea si masa.   

Peste 100 de studenti romani au plecat anul trecut cu burse finantate de stat. Cei mai multi dintre ei provin de la Universitatea din Bucuresti (39), Academia de Studii Economice (17) si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (4) si au plecat sa se specializeze in limbi straine (38), arte plastice (8), economie (5) si afaceri interntionale (4).

Surprinzator, dar Franta, destinatia unde mergeau cei mai multi studenti in urma cu cinci ani, a fost preferata de un singur bursier, in 2010.

Cei mai multi dintre tineri au ales ca destinatie, universitati din China (23), Rusia (21), Italia (18), Marea Britanie si Irlanda de Nord (18). Restul au preferat sa se indrepte spre state precum: SUA, Israel, Serbia, Olanda si Ungaria.

Ce universitati aleg tinerii

Printre universitatile renumite se numara: Harvard Medical School, Boston (SUA), Royal College of Music, London (Marea Britanie), University of Edinburgh (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), Universite de Geneve (Elvetia), University of Amsterdam (Olanda), Universite Paris 1 Pantheon - Sorbonne (Franta), Beijing Language and Culture University (China), Shanghai International Studies University (China), Universitatea Rusa "Prietenia Popoarelor", Moscova (Rusia).

In mod normal, taxele de scolarizare la aceste institutii de invatamant superior, recunoscute pe plan mondial ca facand parte din cele mai bune universitati din lume, ajung la mii, chiar la zeci de mii de dolari pe an.

Vezi mai jos lista tuturor universitatilor din lume, care se afla in parteneriat cu Ministerul Educatiei.

Poti aplica si tu pentru urmatoarele tipuri de burse: bursele „Titu Maiorescu”,  bursele „Vasile Parvan si Nicolae Iorga”, bursele „Theodor Aman”, bursa speciala „Guvernul Romaniei”, burse acordate anual in baza acordurilor de colaborare bilaterala sau oferite in mod unilateral, dar si burse pentru studii universitare, postuniversitare, cercetare/specializare postuniversitara si postdoctorala in strainatate.

Bursele pentru studii universitare şi postuniversitare, cercetare/specializare postuniversitara si postdoctorala in strainatate se ofera pe o perioada cuprinsa intre 2 si 10 luni.

Daca esti interesat de aceste stagii trebuie sa te adresezi universitatii la care vrei sa aplici si sa participi la un concurs international.

Daca promovezi concursul si primesti bursa, iti sunt subventionate taxele scolare la universitatea unde urmeaza sa studiezi, precum si cheltuielile de transport. Primesti si un cuantum lunar in valoare de 1.000 de dolari, in functie de tara unde te pregatesti sa pleci, dar si de nivelul de trai din acel stat.

Pentru mai multe informatii legate de bursele pentru stagii de studii universitare si postuniversitare, da click aici

Bursele acordate in baza documentelor de colaborare bilaterala sau oferite in mod unilateral de alte state se refera la stagii de studii universitare, postuniversitare, de cercetare/specializare postuniversitara si postdoctorala  sau la studii complete universitare, de masterat sau doctorat, in afara tarii.

Cum aplici?

Trebuie sa-ti depui un dosar de candidatura la Agentia de Credite si Burse de Studii. Daca vei fi acceptat de universitatea la care ai aplicat, Ministerul Educatiei isi asigura transportul si bani de buzunar, in functie de tara unde pleci. Tara gazda iti va acoperi toate taxele de scolarizare, costurile de intretinere, asistenta medicala, iar in caz de urgenta, transportul intern.

Anul trecut, pentru aceste burse au aplicat aproape jumatate din numarul total de bursieri (47), care au ales sa urmeze cursuri de masterat si cercetare-specializare, la Universitati din China, Rusia si Israel.

Pentru mai multe informatii legate de bursele pentru stagii de studii universitare si postuniversitare, da click aici

Daca nu stii nimic despre bursa speciala „Guvernul Romaniei”, afla ca ea se adreseaza managerilor din sectorul public. Programul urmareste sa sustina modernizarea administratiei publice, prin formarea unei echipe profesioniste si performante de manageri publici.

Cei care benficiaza de aceasta bursa, au sansa ca, la intoarcerea in tara, sa primeasca posturi de conducere in administratia publica. Astfel, bursierii se perfectioneaza la facultati de prestigiu din vestul Europei si America de Nord, unde participa la cursuri universitare, de masterat sau doctorat si beneficiaza de sustinere financiara din partea statului roman.

10 studenti au primit aceasta bursa, in anul universitar 2010/2011, alegand sa urmeze cursuri de licenta si de doctorat la universitati de renume din Marea Britanie, Irlanda de Nord si Italia.

Daca ti-am trezit interesul, afla ca exista o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplinesti: sa fii cetatean de origine romana, cu domiciliul in tara si sa ai o varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani.

De asemenea, te vei angaja printr-un contract incheiat cu statul roman, ca la finalizarea studiilor, te vei intoarce in tara si vei lucra in sectorul public, pe un post de conducere, pentru o perioada de cel putin 3 ani.

Mai multe detalii despre bursa „Guvernul Romaniei” gasesti aici

Bursele „Titu Maiorescu” iti ofera posibilitatea de a urma cursuri de masterat/doctorat sau de a cerceta in strainatate,  in acele domenii de interes ale Uniunii Europene.

Trebuie sa stii ca aceste burse se ofera pe o perioada de trei luni, pentru urmatoarele domenii: administratie europeana, politica regionala, institutii europene, drept european, justitie si afaceri interne, agricultura/politici agricole, politica in domeniul transporturilor, politica industriala si de intreprindere, dreptul societatilor comerciale, politici in domeniul sanatatii, energie, politici de mediu in Uniunea Europeana, managementul fondurilor de coeziune si structurale, managementul proiectelor, societatea informationala in Uniunea Europeana, multilingvism.

Pentru a obtine o astfel de bursa, trebuie sa fi absolvit studii universitare de lunga durata sau sa fii student la un masterat ori doctorat, la o institutie de invatamant acreditata din tara.

Pe perioada stagiului in strainatate, iti vor fi asigurate cheltuielile de transport, taxele de scolarizare si vei primi lunar, 1.000 de euro pentru cheltuielile personale. Insa, la intoarcerea in Romania, va trebui sa lucrezi pentru cel putin trei luni intr-un domeniu asemanator celui studiat in strainatate. In caz contrar, esti obligat sa platesti toate cheltuielile aferente stagiului de bursa.

Pentru mai multe informatii despre cum poti obtine o  bursa „Titu Maiorescu”, da click aici

Daca esti pasionat de stiintele umaniste sau din contra, te-ai dovedit a fi un adevarat geniu in stiintele exacte, poti opta pentru una din cele paisprezece burse "Vasile Parvan" si sase burse "Nicolae Iorga", cu ajutorul carora urmezi cursuri postuniversitare si postdoctorale sau faci cercetari in domeniul tau, la Accademia di Romania din Roma sau la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia.

Stagiile de cercetare si formare dureaza zece luni si se desfasoara anual, incepand cu 1 octombrie. Bursierilor le este asigurata cazarea la Accademia di Romania din Roma sau la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneţia, in functie de preferinte.

Pentru a obtine una din aceste burse, trebuie sa-ti depui dosarul de candidatura la sediul Agentiei de Credite si Birouri de Studii, care-ti va fi evaluat de specialisti din domeniul pentru care optezi. Daca ai noroc, esti chemat la interviu, la sediul Ministerului Apararii Externe.

Anul trecut, 7 studenti au beneficiat de bursele ”Vasile Parvan” si ”Nicolae Iorga”.

Afla mai multe informatii despre interviul de selectie pentru una din bursele „Vasile Parvan” si „Nicolae Iorga” de aici

Daca vrei sa pictezi precum Picasso sau pur si simplu il adori pe Dali, exista burse de studii postuniversitare finantate de statul roman, care se adreseaza acestui domeniu: bursele „Theodor Aman”.

Daca tocmai ai absolvit studii de licenta in domeniul artelor, poti primi o asemenea bursa pentru urmarea unui masterat, tot in domeniul artelor plastice, in strainatate, pe o perioada de maximum doi ani. Bursa „Theodor Aman” se da doar o data pe an.

Daca vrei sa afli cum poti obtine o astfel de bursa, citeste aici

Aplica prin programul Erasmus

Bursele Erasmus sunt fara doar si poate, cele mai populare din Romania. Toti am auzit de ele, macar o data in timpul studentiei. Foarte multi tineri din tara beneficiaza anual de bursele Erasmus, program dezvoltat de Comisia Europeana.

Unii pleaca la studii in strainatate pentru cinci sau sase luni (echivalentul unui semestru), in timp ce altii prefera sa stea un an. Toti se intorc insa acasa, cu un aer „european” si cu mai multa incredere in ei.

Anca Novac, 21 de ani, studenta in anul trei la Facultatea de Relatii Internationale, de la ASE Bucuresti este una dintre miile de studenti plecati cu Erasmus in strainatate. Anca a fost pentru un semestru din anul doi, in Norvegia.

„M-a ajutat experienta Erasmus, pentru ca mi-a deschis ochii pentru ce as vrea sa fac in viitor. Am aplicat la mai multe programe de master in afara si sper sa reusesc sa-mi urmez visul de a pleca iar din tara” , a marturisit aceasta.

De data asta s-a gandit la un master in Anglia sau Olanda, pentru a mai schimba clima racoroasa din Oslo.

Zizi Radu, 22 de ani, a studiat pentru sase luni limbile straine la Padova, in Italia. Bursa ei Erasmus era de 560 de euro pe luna, dar de cele mai multe ori cheltuielile personale depaseau grantul primit. Cu toate astea nu-i pare rau ca a vrut sa plece.

”M-a ajutat extraordinar de mult, in primul rand pentru limba. Am reusit sa aprofundez limba italiana la toate nivelele (academic, argotic, familiar). In plus, o astfel de experienta te maturizeaza si iti arata ca exista si altceva decat ceea ce traiesti la tine in tara. Cunosti oameni din toata lumea cu mentalitati si culturi diferite, de la care ai de invatat. Sesizezi altfel diferentele de cultura, traind intr-un mediu unversitar mixt. In prezent lucrez cu limbile straine (italiana, franceza si engleza) si pentru primul meu job pot spune ca sunt foarte multumita din punct de vede financiar”, ne-a spus ea despre tot ce-a insemnat Erasmus.

Rodica Buliga, 22 de ani este masteranda la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, de la Universitatea Bucuresti. In prezent, este plecata prin programul Erasmus la o universitate din Lyon, Franta. Bursa pe care a primit-o este de 500 de euro/luna, iar 165 de euro o costa doar campusul universitar (lunar).

Rodica este ferm convinsa insa ca: „O astfel de experienta te face mai independent, dar si mai responsabil in acelasi timp”. Si nu este singura care crede astfel.

Iata pasii pe care trebuie sa-i faci pentru a obtine si tu o bursa Erasmus:

In primul rand, trebuie sa fi terminat macar un an de studiu in tara. Inscrierile în acest program se fac in fiecare an, in lunile martie-aprilie. Pentru a afla universitatile la care poti pleca, trebuie sa te interesezi la secretariatul institutiei de invatamant la care studiezi.

Bineinteles, trebuie sa indeplinesti o serie de conditii, precum: sa fii cetatean roman, student/masterand/doctorand la o universitate semnatara a Chartei Erasmus si sa cunosti cel putin o limba straina, de preferinta de circulatie internationala.

Alte criterii de alegere pentru prezentarea la un interviu cu un juriu profesoral, sunt rezultatele academice, CV-ul si scrisoarea de intentie.

Poti fi admis la facultatea la care ai optat sau poti fi repartizat, in functie de rezultatele celorlalti candidati. Odata admis insa, trebuie sa-ti alegi cursurile si sa acumulezi 30 sau 60 de ECTS, in functie de perioada pe care urmeaza s-o petreci la studii.

Iti poti prelungi bursa, dupa ce ai efectuat perioada de studii stabilita in contract. Trebuie doar sa trimiti in Romania, formularul de prelungire, semnat de universitatea gazda.

Erasmus iti acopera taxele de scolarizare de la universitatea gazda si-ti ofera si granturi, care variaza in functie de tara unde urmeaza sa pleci, care insa nu acopera toate cheltuielile personale. De regula, studentii occidentali primesc intre 300 si 500 de euro. Exceptie fac tarile nordice europene, unde bursierii beneficiaza de granturi de 1000 de euro.

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, peste doua milioane de studenti europeni, din care 1900 de studenti romani, au plecat cu burse Erasmus in diverse colturi ale lumii.

In Romania, 48 de universitati de stat si particulare au acorduri Erasmus. La nivel global, peste 4 000 de institutii de invatamant, din 31 de tari, participa la programul Erasmus, printre care 90% din universitatile din UE.