CNN prezinta intr-un reportaj povestea chef-ului Jeremy Kelly, a carui impresionanta lista de clienti include fosti si actuali presedinti, precum Bill Clinton sau Barack Obama, seici si oligarhi rusi sau personalitati din lumea filmului international.

Jeremy Kelly a lucrat in trecut si pentru cunoscutul cantaret Jon Bon Jovi si cei patru copii ai sai, timp in care a deprins repede secrete mancarurilor thailandeze, preferatele starului rock. Dupa trei ani in care a gatit in resedintele artistului din Statele Unite, Kelly a hotarat sa combine pasiunea pentru mare cu ceea ce stia sa faca cel mai bine: sa gateasca. A demisionat si s-a aventurat ca bucatar-sef intr-un job sezonier: o cursa nautica pe un iaht de lux.

N-a mai privit inapoi si s-a hotarat sa se arunce in ceea ce avea sa devina “cea mai mare aventura a vietii sale”. Nu-i pare rau nicio secunda pentru alegerea facuta. “Am 40 de ani si inca vizitez locuri pe care n-am crezut vreodata ca voi apuca sa le vad”, le-a marturisit acesta ziaristilor CNN.

“Ca bucatar-sef pe un astfel de vas trebuie sa fii pregatit sa gatesti mancaruri internationale, sa gandesti la nivel global, sa incerci tot soiul de lucruri. Si nu ma refer aici doar la clienti. Si echipajul vasului trebuie sa fie incantat de ceea ce mananca pentru ca astfel ii creste moralul, in special in momentele in care se simte coplesit de tristete si singuratate din cauza departarii de cei dragi”, adauga Kelly.

De cand se afla la boardul iahtului, s-a confruntat cu diverse situatii. De exemplu, intr-o seara, un pasager francez, de altfel chiar unul dintre proprietarii vasului, a insistat sa participe la capturarea si pregatirea propriei cine. In timpul calatoriei sale catre Insulele Britanice Virgine, a ajutat la capturarea homarilor, iar mai tarziu la gatirea lor. “A fost atat de incantat, mai ales de scufundari, s-a intors strigandu-mi numele si multumindu-mi ca i-am permis sa preparam cina impreuna”, povesteste Kelly.

Cum arata programul unui chef pe mare

Zilele lui Kelly incep foarte devreme. Se trezeste, de regula, in jurul orei 06:00 si pregateste micul dejun pentru 12 oaspeti si opt membri ai echipajului. Masa o serveste apoi pe o punte de aproximativ 60 de metri lungime.

Sarcinile sale se sfarsesc intotdeauna tarziu in noapte. Dupa ce termina de gatit si ultima masa a zilei, Jeremy are alte treburi importante de care sa se ocupe. Aflandu-se in mijlocul marii/oceanului, cu niciun supermarket prin zona, bucatarul se ocupa de planificarea mancarurilor pentru zilele urmatoare, in functie de resursele de care dispune si de opririle in porturi.

Problemele apar atunci cand clientii pretentiosi au pofte "din senin”, iar ceasul arata orele doua-trei dimineata. Bucatarul-sef trebuie sa le satisfaca placerile, relateaza CNN. “Cateodata am oaspeti vegetarieni, altii sunt alergici la anumite alimente, unii sunt diabetici, iar altii la regim. Trebuie sa am toate aceste aspecte in vedere si sa realizez meniurile in functie de fiecare in parte”, povestete Kelly.

Atrage atentia ca: “Poti sa fii cel mai bun bucatar din lume. Fara spirit de organizare te vei pierde repede si vei fi inlocuit. Standardele sunt foarte ridicate. Daca esti un bucatar oarecare, nu vei reusi sa faci fata.”

Cat despre asteptari, acestea sunt, pur si simplu, uriase. “De regula, pe vasele de croaziera de lux sunt angajati cei mai buni chefi din cele mai prestigioase restaurante ale lumii. Trebuie sa fii antrenat, sa fi fost macar asistent de bucatar intr-un local cu pretentii, ca sa poti cunoaste suficiente lucruri despre mancare si sa conduci o bucatarie pe vas”, adauga acesta.

Nu reuseste sa exploreze toate locurile in care acosteaza

Recunoaste ca din cauza programului haotic si a tuturor impreviziunilor care se ivesc pe vas, nu reuseste mereu sa exploreze locurile fascinante in care nava acosteaza. Primul lucru pe care-l face atunci cand are ocazia de a pune piciorul pe pamant este sa se “piarda” in supermarketurile si pietele cu mancare exotica si sa-si procure ingrediente pe care nu le gaseste in mod normal in orice magazin alimentar.

In afara oportunitatii de a explora lumea, Kelly marturiseste ca unul dintre principalele motive pentru care a ales sa gateasca pe mare a fost salariul extrem de atractiv. Un bucatar-sef care lucreaza pe un iaht de dimensiuni medii (cu o punte de aproape 50 de metri lungime) poate castiga un salariu lunar ce porneste de la 6.500 dolari, in timp ce pe un vas de 80 de metri lungime, oferta salariala pleaca de la 13.000 dolari/luna.

Sursa foto: jkelly.wix.com