Intrebat cum vor fi incluse stimulentele in salariile angajatiilor din Finante, liderul sindicatului a precizat ca s-a luat decizia ca salariile sa fie majorate cu nivelul mediu al stimulentelor de anul trecut, de 1,5 salarii.

Propunerea va fi supusa marti votului Camerei Deputatilor.

Oprescu a afirmat ca desi cresterea de 150% pare mare, la un salariu de circa patru milioane lei se vor mai adauga doar sase milioane lei, impozabili.

Presedintele SNFP a precizat ca discutiile la Ministerul Finantelor continua si in aproximativ o ora vor fi definitivate criteriile de performanta pe baza carora vor fi acordate stimulentele, urmand ca pana diseara sa se incheie evaluarea individuala a personalului.

"Este obligatia noastra sa terminam aceste lucruri, astfel incat colegii nostri din tara sa aiba luni banii in conturi", a spus Oprescu.

Intrebat daca si soferii ar putea primi stimulente, Oprescu a mentionat ca inca nu au fost stabilite toate detaliile, dar crede ca aceasta categorie nu ar trebui sa primeasca stimulente.

El a mai aratat ca dupa ce procesul verbal va fi finalizat la nivel cental, acesta va fi trimis si in teritoriu, unde va incepe evaluarea angajatilor.

La randul sau, premierul Emil Boc sustine ca nu are cunostinta despre faptul ca sefii din Ministerul Finantelor si-ar fi luat o parte din stimulentele acordate angajatilor, afirmand ca nu a fost informat in legatura cu acest subiect.

Intrebat, in timpul vizitei la soseaua de centura a Clujului de la Valcele-Apahida, daca stia ca sefii din Ministerul Finantelor luau o parte din stimulentele angajatilor, Boc a raspuns ca nu are cunostinta despre asa ceva.

"Eu nu am cunostinta de asa ceva. Noua formula a legii elimina si orice suspiciune cu privire la o asemenea posibilitate. Eu nu am avut cunostinta de asa ceva si nici nu am fost informat", a spus Boc.

Intrebat, de asemenea, daca stie ca ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a luat stimulente de sute de milioane de lei vechi cand era seful Directiei de Finante Brasov si a dat ministerul in judecata, Boc a evitat sa dea un raspuns si a spus doar ca Guvernul incearca sa corecteze toate erorile din ultimii 20 de ani.

"Este exact ceea ce face Guvernul acum, incearca sa corecteze toate erorile din ultimii 20 de ani. Acum am ajuns si la acest capitol si am luat decizia de a merge pe performanta si de a corecta un sistem incorect care a functionat atatia ani. Suntem pusi in situatia de a corecta ce au facut gresit altii in 20 de ani. Dar nu vom renunta si vom merge pana la capat", a precizat Boc.

Un document sermnat de catre fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu nota, citand "rapoarte ale institutiilor abilitate", ca acordarea stimulentelor in MFP si ANAF e preferentiala, sefilor returnandu-li-se de catre angajati o parte din sume sau banii fiind distribuiti in sistem piramidal.

Potrivit documentului, emis in 26 iulie si citat de Gandul, ambele tipuri de actiuni apartineau "persoanelor cu functii de conducere".

Actul facea referire la "distributia preferentiala de stimulente (inclusiv conditionarea acordarii de stimulente de returnarea de catre conducerea unitatii a unei parti din acestea) si la colectarea de sume, distribuite drept stimulente de catre factori de conducere la nivel central si local, inclusiv redistribuirea lor in sistem piramidal".

Vladescu avertiza ca, in cazul primirii unui nou raport privind "actiuni imorale si ilegale", se va suspenda pe termen nelimitat acordarea stimulentelor.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, are un proces cu sine insusi intentat Ministerului Finantelor pe cand era director executiv adjunct al Directiei Finantelor Publice Brasov, pentru recuperarea unor sporuri salariale taiate de predecesorii sai in fruntea MF, relateaza Gandul.