Asa cum Leonardo Da Vinci a intrat in istorie pentru o multime de inventii si opere de arta, tot lui i se atribuie si prima varianta de Curriculum Vitae, din 1482.

De-a lungul anilor, documentul care reprezinta in zilele noastre, cea mai importanta parte a recrutarii pentru angajare, a trecut prin mai multe transformari, odata cu dezvoltarea tehnologica.

Citeste mai jos o mica istorie a CV-ului din ultimii 500 de ani, realizata de Business Insider:

1482 - Leonardo Da Vinci scrie primul CV profesional din istorie.

1500 – Un lord englez ofera unui posibil angajator prima “scrisoare de cunoastere”, redactata de mana, pe care o numeste Curriculum Vitae.

Anii ‘30 – CV-urile erau simple formalitati, scrise de cele mai multe ori pe bucati de hartie la intamplare, de angajati impreuna cu angajatorii.

Anii ‘40 – CV-urile erau ca profilurile de Facebook – contineau varsta, greutatea, situatia maritala si religia.

Anii ‘50 – CV-urile nu mai sunt simple formalitati si incep sa capete importanta.

Anii ‘60 – CV-urile incep sa contina si detalii despre hobby-uri, cum ar fi sportul sau calitatea de a fi membru intr-un club.

Anii ‘70 – CV-urie batute la masina devin din ce in ce mai frecvente si sunt mai usor de citit.

Anii ’80 – Incep sa apara CV-urile inregistrate pe banda. Explodeaza vanzarile de carti despre cum sa-ti faci un CV si consultanta in cariera.

1986 - Microsoft lanseaza documentul RTF, care revolutioneaza scrierea CV-urilor.

1987 – Faxul, modalitatea cea mai la moda de a trimite CV-urile angajatorilor.

Revolutia internetului:

1984 – Apare reteaua de internet si, odata cu ea, cele mai vechi site-uri de cariera - Monster.com si CareerBuilder.

1995 – E-mailul devine cea mai la moda modalitatea de a trimite CV-uri.

2002 – Incep sa-si faca apartitia CV-urile interactive.

2003 – Se lanseaza reteaua de socializare LinkedIn, pe care utilizatorii posteaza, in general, profilurile profesionale.

2005 – Apar formularele tip pentru completarea CV-ului.

2006 – Apar primele CV-uri video.

2007 – CV-urile video ajung pe YouTube.

2008 – CV-ul in forma sa clasica nu mai este la moda. Apar “rezumatele” (tot un fel de CV-uri, dar denumite altfel) si scrisorile de intentie. Retelele de socializare sunt din ce in ce mai folosite pentru popularizarea experientei profesionale. Reteaua LinkedIn domina networkingul cu scop profesional. Angajatii devin tot mai preocupati sa-si creeze un brand pe internet. Aproape toti angajatorii dau un “search” pe Google, dupa viitorii angajati.

Astazi – CV-urile sunt mai scurte, dar contin linkuri catre paginile personale de pe retelele de socializare, efecte vizuale si multimedia. CV-urile digitale si infografice sunt la moda.