De dimineata s-au tinut ore doar in 10% din scolile din judetul Buzau. In restul, dascalii le-au dat liber elevilor in semn de protest.

Potrivit liderului Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, Ioan Dobre, majoritatea scolilor din judetul Buzau au fost inchise incepand de marti de la ora 8.00 si pana vineri. Greva ar putea fi prelungita si saptamana viitoare, in situatia in care nemultumirile protestatarilor, care sunt legate in principal de salarizare, nu vor fi rezolvate.

Conducerea Inspectoratului ScolarJudetean Buzau considera ilegala si pripita greva profesorilor din judet.

Cu toate acestea, profesorii care nu au intrat in clase au legea de partea lor. Au obtinut in instanta prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile majorarile promise inca de acum doi ani prin legea votata de Parlament si promulgata de presedinte. Numai ca, pentru luna februarie, Directia de Finante din minister nu a tinut cont de asta. Ba chiar a trimis Primariei mai putini bani decat de obicei. Ministrul Educatiei a refuzat pentru moment sa le ofere explicatii oamenilor disperati.

Presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a explicat pentru incont.ro ca astfel de proteste mai pot aparea si in alte judete in perioada urmatoare.

Noi chiar i-am sfatuit pe colegii din teritoriu ca, in functie de problemele specifice care apar la nivel local, sa ia astfel de masuri. De aceea, ne asteptam la astfel de proteste si in alte judete, pe langa protestele pe care le vom organiza la nivel national”, a spus Isvoranu.

De altfel, profesorii din Iasi au anuntat ca vor organiza proteste miercuri, in timpul sedintel de Guvern care va avea loc in acest oras.

El a explicat ca Federatia Spiru Haret va organiza un miting si un mars in Bucuresti, pe 25 martie, iar joi toate sindicatele din educatie vor stabili programul comun de proteste, care vor culmina cu greva generala si boicotarea anului scolar.

Profesorii sunt nemultumiti de scaderea salariilor, intarzierea platii acestora si de concedierile din sistem, cerute de Guvern. In aceasta perioada, in care toate categoriile profesionale ameninta cu proteste, studentii par a fi singurii care au acceptat sa lase de la ei, in urma discutiei cu ministrul Educatiei si sa renunte la pichetele incepute ieri.

"Ministrul ne-a spus ca acum nu poate indexa bursele cu 15% si ca va cauta solutii pentru viitor, dar nu incepand de luna viitoare", a explicat, dupa intalnirea de la Ministerul Educatiei, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Ionut Poenaru.