Sindicatele suspecteaza ministerul de intentia de a-i monitoriza pe cei care participa la protest, pentru eventuale sanctiuni. In cazul in care revendicarile sindicalistilor nu se rezolva nici in urma protestului de joi, acestia vor organiza un miting in perioada 1-15 mai si vor declansa greva generala la sfarsitul anului scolar.

 

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret", Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si Federatiei "Alma Mater" s-au intalnit, saptamana trecuta, pentru a reanaliza situatia invatamantului romanesc si problemele cu care se confrunta salariatii din sistem si dupa sedinta au decis declansarea unei greve.

Potrivit legislatiei, trebuie asigurata activitatea in scoli in proportie de 30 la suta, elevii si prescolarii sunt obligati sa vina la scoala, prezenta acestora in unitatile de invatamant nefiind condiÅ£tonată de greva cadrelor didactice, au anuntat marti sindicatele din Suceava, judetul confirmand participarea la greva de o zi de pe 22 aprilie.

De altfel, si cadrele didactice preuniversitare si cele universitare, dar si studentii care invata la Universitatea din Oradea au decis sa protesteze si nu se vor tine cursuri joi, transmite corespondentul Mediafax.

Acestea vor intra in greva de avertisment la recomandarea federatiilor sindicale.

Sindicalistii sunt nemultumiti pentru ca sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar nu sunt suficiente pentru intreg anul 2010, OG nr. 114/2009 prevede reducerea a aproximativ 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar incepand cu data de 1 septembrie 2010, dupa ce in anul 2009 s-au mai redus in jur de 18.000 de posturi. 

Sistarea de catre Guvern a acordarii fondurilor necesare continuarii investitiilor incepute in anii anteriori este o alta nemultumire a cadrelor didactice, dar si noua lege a Educatiei, propusa de ministrul in exercitiu - Daniel Funeriu.

De altfel, peste 200.000 de elevi sustin, incepand de luni si pana pe 29 aprilie, proba de evaluare a competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat. 

Dupa evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana, respectiv limba si literatura materna, care a avut loc in perioada 15-19 februarie, incepand de luni, 19 aprilie si pana joi, 29 aprilie, va avea loc proba D din cadrul examenului de bacalaureat, respectiv evaluarea competentelor digitale, potrivit Ministerul Educatiei.

De asemenea, Ministerul Educatiei a anuntat ca nu interzice profesorilor sa participe la greva din 22 aprilie, dar solicita inspectoratelor scolare judetene sa prezinte din timp situatia acestor cadre didactice, iar in cazul in care nu vor fi inlocuitori, proba s-ar putea amana, desi MECTS nu ar vrea ca elevii "sa sufere".

"Ministerul Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) are datoria de organiza examenul national de bacalaureat in cele mai bune conditii si de aceea si-a luat toate masurile care se impun. Pana acum nu ne-a fost semnalat niciun incident care sa arate ca angajatii inspectoratelor scolare ar fi facut ceea ce reclama sindicatele", a declara, luni, purtatorul de cuvant al MECTS, Melania Vergu, citata de Mediafax.

Mai mult, conducerea MECTS solicita liderilor de sindicat sa furnizeze mai multe date legate de nemultumirile privind inspctoratele scolare.

"Daca sindicatele ar spune mai clar despre ce este vorba, ne-am putea informa si am putea afla exact la ce situatii concrete fac referire. In Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului nu a existat intentia de a proceda asa cum spun sindicatele. Mai mult, in 22 aprilie, sindicatele au anuntat greva generala. MECTS a cerut inspectoratelor scolare sa se asigure ca proba poate avea loc in conditiile cele mai bune. MECTS nu se opune dorintei profesorilor de a-si exrcita dreptul la greva. Inspectoratele scilare trebuie sa gasesca inlocuitori. Dar, daca toata lumea va fi in greva, atunci proba va fi amanata", a mai spus Vergu.

Aceasta a precizat ca MECTS isi doreste ca examenul sa se desfasoare si in acea zi, pentru ca elevii sa nu aiba de suferit.