Miron Zecheru este de 30 de ani profesor de biologie si dupa reducerea de salariu a ramas cu 1.100 de lei pe luna. Constient ca asa nu se poate descurca dupa ce iese pe poarta scolii se tranforma complet. Isi pune cizme de cauciuc, straie de cioban si vede de animale.

In gospodaria profesorului Zecheru sunt peste 150 de vaci si oi. Cine are nevoie de ajutor in gospodarie apeleaza la domnul Miron, care spune ca nu-i este rusine sa fie dimineata profesor si cioban la pranz.

La Cluj-Napoca intalnim alt caz. O educatoare in varsta de 27 de ani, care castiga cateva sute de lei pe luna si are de crescut o fetita de 4 ani, si-a luat inca un serviciu, dupa ore.

"Sunt educatoare, am 600 de lei salariu nu ma descurc cu cheltuielile, asa ca am apelat la un al doilea serviciu ca bona unde recunosc, castig dublu.", spune educatoarea.

Educatoarea lucreaza de patru ani in sistem. Si-a dat repede seama ca nu poate supravietui cu salariul dat de stat. Spune ca i-a fost rusine sa abordeze parintii, dar a avut noroc ca o mama i-a propus sa aiba grija de baietelul ei, dupa ore.

Liderii de sindicat din invatamant spun ca peste un sfert dintre dascali au un al doilea serviciu, care nu are neaparat legatura cu pregatirea lor. Dau exemplul unei profesoare de matematica din Galati, care bate la usi si vinde aparate pentru gimnastica. Multi altii s-au angajat cu jumatate de norma, ca agenti de asigurari.