Din acest motiv, succesul celor care isi cauta de munca in zilele noastre poate fi atins prin indeplinirea mai multor conditii. Nu mai este suficient sa ai studii. Pe langa asta, trebuie sa ai un simt practic si capacitatea de a te adapta si de a invata in functie de situatie. In procesul de recrutare, angajatorii incearca sa caute persoanele potrivite si pricepute pentru postul scos la concurs.

Monica Dona, Human Capital Consultant la compania de resurse umane Lugera&Makler, sustine ca un consultant este interesat in primul rand sa faca diferentierea intre trasaturile care ies in evidenta inca din etapa de vizualizare a CV-urilor si calitatile care se confirma in timpul interviului, prin testare.

"Angajatorii cauta candidati profesionisti care sa vina in organizatie cu un know-how solid. Entuziasmul, deschiderea spre a invata si spre a se perfectiona in permanenta, initiativa, abilitatea de a gestiona sarcini multiple in acelasi timp, adaptabilitatea sunt si ele calitati care fac diferenta in procesul de selectie", spune Monica Dona

Mai mult decat atat, este evaluata si atitudinea candidatului cu privire la procesul de selectie. Acesta trebuie sa abordeze cu seriozitate fiecare etapa, de la depunerea CV-ului pana la negocierea ofertei cu atentie si implicare. Se tine cont de relevanta informatiilor prezentate in CV si de originalitatea scrisorii de intentie, care nu trebuie sa fie copiata de pe Internet.

"Interviurile trebuie si ele tratate cu seriozitate. Tendinta aplicantilor este sa trateze cu maxim interes primul interviu si mai putina implicare interviurile ulterioare. Procesul ar trebui sa fie invers, pentru ca in urma acestora se ia decizia de selectie", explica expertul in resurse umane al Lugera&Makler.

Pe de alta parte, Marius Garlea, director general jobsinro.ro, a conturat profilul angajatului cautat astazi, in functie de pozitia vizata in cadrul unei companii. Astfel se face distinctie intre calitatile pe care trebuie sa le intruneasca un candidat ce vizeaza o pozitie fara componenta manageriala si un candidat ce vizeaza o pozitie middle sau un post de conducere.

In cazul in care aspiri la o pozitie middle sau mai sus, sansele tale incep sa creasca daca:

Ai calificarea potrivita pentru jobul la care ai aplicat
Atata timp cat vizezi un post ce presupune componenta manageriala, trebuie sa ai cunostinte si studii in acel domeniu peste nivelul mediu, pentru a-ti sustine candidatura.

Ai experienta de 3-5 ani
Angajatorul trebuie sa se asigure ca ai mai lucrat si ai dobandit experienta necesara pentru un post de conducere.

Stapanesti engleza la nivel conversational minim
Este foarte important sa poti comunica si intr-o alta limba, decat cea materna , pentru a te descurca in diverse situatii ce presupun cunoasterea unei limbi straine. Astfel nu vei depinde de un translator. Angajatorul considera acest criteriu decisiv in procesul de recrutare.

Ai carnet de conducere si disponibilitate pentru deplasari
Nu este un criteriu decisiv, atata timp cat activitatea nu presupune deplasari frecvente , insa releva un anumit grad de independenta si cat de mult timp esti dispus sa sacrifici in interes de serviciu.

Ai cunostinte medii de operare a calculatorului plus programe speciale cerute de fisa postului
Multitudinea de programe si aplicatii informatice utilizate pentru cuantificarea vanzarilor, traficului Web, rentabilitatii investitiilor si a comportamentului consumatorilor , fac din acest criteriu,unul esential in ocuparea unei pozitii middle sau de conducere.

Ai abilitati de comunicare si prezentare
O prezentare defectuoasa si existenta unor deficiente de comunicare pot transforma chiar si o piatra pretioasa intr-o bucata de pamant.De aceea este foarte important sa iti exprimi clar si concis opiniile si sa iti stapanesti emotiile pentru o prezentare eficienta.

Poti furniza referinte de la locul de munca anterior impreuna cu performantele obtinute
Este esential ca CV-ul tau sa fie sustinut de performante si referinte reale care sa te recomande pentru jobul dorit. Asa ca , ataseaza recomandari de la persoanele care pot atesta abilitatile tale si mentioneaza situatii concrete in care te-ai implicat si ai obtinut rezultate.

Nu ai un istoric foarte mare al locurilor de munca schimbate
Locurile de munca anterioare releva experienta ta, insa daca numarul acestora este prea mare , angajatorul va intelege ca inca nu ti-ai dat seama ce vrei , ca esti instabil privind o anumita meserie si va fi reticent in ceea ce priveste angajarea ta.

Nu ai fost angajat la stat
Marian Garlea mentioneaza acest criteriu ca reprezentand un minus si nicidecum un criteriu decisiv.

Daca, insa , vrei sa te angajezi pe o pozitie fara componenta manageriala va trebui:

· sa iti poti dovedi calificarea in domeniu prin diplome agreate de ministerul muncii;
· sa ai experienta doar de 1-3 ani, spre deosebire de situatia prezentata mai sus;
· sa poti atesta competentele tale prin referinte de la locurile de munca anterioare;
· sa fii o persoana ordonata, capabila sa lucrezi in echipa si sub stres, astfel incat sa poti contribui la imbunatatirea performantei jobului respectiv.