In linii mari, merchandisingul face legatura dintre varietatea de produse care sunt oferite intr-un magazin si modul in care sunt aranjate aceste produse astfel incat sa-l stimuleze pe consumator sa dea banii pe ele.

Faptul ca unele marci sunt plasate in zona ochilor nu este intamplatoare, fiind un truc de merchandising.

"Vorbim de o asa-numita zona de aur pentru consumator, dar acum asitam la noi tactici pentru ca acestea se modifica in functie de specificitatile de lifestyle. De exemplu, nu numai barbatii, ci si femeile au inceput sa se duca la cumparaturi cu liste, asa ca zona de aur se muta un pic mai jos pentru ca tendinta este aceea de a verifica mereu ce ai in cos cu ce ai pe lista", spune Catalina Barbu, director general al CBA Merchandising Expert, companie specializata in livrarea serviciilor de profil.

Datele CBA Merchandising Expert arata ca 30% din potentialul de cumparatori sunt pierdute pentru ca acestia nu gasesc produsul, fiindca ori lipseste de pe raft, ori nu este vizibil. 60% din consumatori iau decizia finala asupra produsului pe care il cumpara in functie de prezentarea acestuia si de prezenta.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar!