Dupa un adevarat scenariu: au fost trei runde, cu dedicatie, si doar anumiti agenti au primit rolurile. In toate orasele mari ale Romaniei, sindicalistii au pichetat vineri sediile partidelor de la guvernare.

Dar inainte de a da de pamant cu caschetele, dupa un adevarat ritual, cei 30 de lucratori din penitenciare si-au facut incalzirea cu cateva scandari impotriva Guvernului. Cei care nu au mai prins un fluier s-au apucat sa sufle in trompete.

Sprijiniti de gardurile jandarmilor, unii si-au intrat mai greu in ritm. In curand s-a apropiat punctul culminant si a trebuit organizat cum se cuvine. Cativa gardieni au aparut cu bratele pline de caschete. In fata au fost chemati "aruncatorii". Numai ca, unii, mai indisciplinati au vrut sa puna si ei mana pe o cascheta chiar daca rolul lor era doar sa scandeze.

Liderul de sindicat si-a facut imediat aparitia pentru a lamuri situatia. Aruncatorii s-au aliniat in fata portii sediului PD-L si au aruncat. Si nu o data, ci de trei ori...

Gestul a fost unul simbolic. Mai ales ca cele 25 de caschete nu au avut insemne nationale si au fost cam vechi, unele chiar de zeci de ani.

Nici un lider democrat liberal nu a stat de vorba cu protestatarii. Povestea caschetelor a inceput dupa mitingul ilegal al politistilor de la Cotroceni. Atunci, agentii si-au aruncat sepcile in curtea Palatului, iar presedintele i-a acuzat de subminarea autoritatii statului.

Protestele de la Finante vin la nicio luna de la marsul ilegal al politistilor. Or, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor sunt cele mai nereformate si mai stufoase ministere. In plus, in aceste ministere sunt si cele mai mari salarii din sistemul bugetar, scrie, de altfel, Ziarul Financiar.

In administratie se castiga dublu fata de sanatate sau invatamant. Un agent de politie debutant venea acasa inainte de reducerea salariilor cu 1.800-2.000 de lei - salariu si prime.

Internele si Finantele, sunt, in aceeasi vreme, ministerele care au fost in topul angajatorilor in ultimii ani. Finantele si-au crescut personalul cu 25% din 2005 pana in 2009, in vreme ce Administratia cu 50%.

Pe de alta parte, ce face Ministerul Administratiei si Internelor o simte fiecare cetatean care are de a face cu administratia. Ca sa-ti inregistrezi o masina, de pilda, demersul se poate transforma intr-un calvar.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar!