Potrivit proiectului, pana la sfarsitul anului, toate pensiile speciale vor fi recalculate.

Punctul de pensie scade cu 15%, de la 732,8 la 622,9 lei, iar pensionarile anticipate vor fi blocate de la 1 iunie pana la sfarsitul anului.

Categoriile de pensionari a caror pensie este compusa dintr-o parte obtinuta pe baza contributiilor si o parte acordata din bugetul de stat vor ramane doar cu suma pentru care au platit contributii.

Militarii, politistii, salariatii din penitenciare, care nu au contribuit la bugetul de asigurari sociale, vor primi pensii calculate in functie de contributiile pe care le-ar fi platit de-a lungul anilor, in functie de soldele si salariile pe care le-au castigat in anii activi.

Pensiile militarilor si ale politistilor se vor calcula in cinci luni de la intarea in vigoare a legii, iar cele ale celorlalte categorii vizate, in 30 de zile.

Vezi mai jos ce pensii speciale vor fi recalculate:

-pensiile militare de stat

- pensiile de stat ale politistilor si ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor

- pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale

- pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea

- pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular

- pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari

- pensiile deputatilor si senatorilor

- pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila

- pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi

Referitor la taierea pensiilor speciale aflate in plata, Guvernul atrage atentia, in proiectul de lege, ca “nu se pune problema incalcarii principiului neretroactivitatii legii, deoarece legea nu actioneaza pentru trecut, ci doar pentru viitor, urmand ca pensiile recalculate sa se plateasca in noul cuantum de la data intrarii in vigoare a legii. De asemenea, nu este incalcat nici dreptul la un bun dobandit, dat fiind ca acest drept vizeaza pensia ca forma de venit de inlocuire si nu cuantumul acesteia.”

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat astazi ca legea pe care Guvernul isi va asuma raspunderea anticipeaza noua lege a pensiilor, care se afla acum in dezbatere parlamentara si care va intra in vigoare, cel mai probabil, la jumatate anului viitor.

Seitan a mai precizat ca, daca in cazul diminuarii punctului de pensie, masura este temporara si se va reveni la valoarea actuala atunci cand bugetul o va permite, pensiile speciale nu vor mai reveni la valorile actuale.

Potrivit ministrului, aproximativ 8.000 de pensii ale magistratilor, parlamentarilor sau diplomatilor vor fi diminuate, urmand ca acestia sa primeasca doar pensia pentru care au contribuit.

In cazul militarilor, politistilor si angajatilor din serviciile speciale, Seitan a precizat ca, in urma simularilor, s-a observat ca pensiile sub 3.000 de lei nu scad in urma recalcularii.