Biroul european de statistica a anuntat ca numarul de someri din UE era, in luna mai, de peste 23 de milioane de persoane, in scadere cu 37.000 fata de luna anterioara. Rata somajului s-a mentinut, astfel, la 9,6%.

In zona Euro, care reuneste 16 tari din UE care au adoptat moneda unica, rata somajului era de 10%, numaruil de someri crescand in acest caz cu 35.000 de persoane.

Comparativ cu celelalte tari europene, Romania, cu o rata a somajului de 7,4% pe primul trimestru al anului, sta relativ bine, ocupand locul 9 intre tarile UE.

Cele mai mici rate ale somajului s-au inregistrat in Austria (4%), Olanda (4,3%) si Luxemburg (5,2%), inaintea Romaniei plasandu-se totodata Malta (6,7%), Danemarca (6,8%), Germania (7%), Slovenia (7,1%) si Cipru (7,2%).

La polul opus, cele mai mari rate ale somajului s-au inregistrat in Letonia (20%), Spania (19,9%), Estonia (19%) si Lituania (17,4).

Polonia, desi este singurul stat membru care nu a intrat in recesiune in contextul crizei mondiale din ultimii ani, are o rata a somajului peste media UE, de 9,8%.

Bulgaria are, de asemenea, o rata de 9,7%, peste media UE.

Romania a ajuns la un numar de someri putin peste 700.000 de persoane, in luna mai, dupa doua luni consecutive in care rata somajului a scazut.

Potrivit datelor prezentate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), desi in luna mai au iesit din statisticile institutiei peste 100.000 de persoane, mai putin de 40% dintre acestia s-au angajat.

Restul nu au mai fost luati in calcul pentru ca nu au mai indeplinit conditiile legale pentru incasarea indemnizatiei sau pentru ca nu au mai fost interesati de medierea statului in cautarea unui loc de munca.