Doamna Ema este din Iasi, are 52 de ani, studii superioare in economie si nu mai putin de 11 cursuri de recalificare. Pana de curand nu stia ca acesta pare a fi CV-ul perfect pentru a nu-ti gasi niciodata de lucru. In realitate, nimeni n-a avut taria sa ii spuna femeii ca nu mai este la prima tinerete sau ca ceea ce a invatat nu se adapteaza actualelor conditii de pe piata muncii.

Anul trecut cand a ramas fara serviciu, cu trei copii la facultate si o casa de intretinut, femeia s-a inscris pentru somaj si
a incercat toate cursurile de formare profesionala: de la manager resurse umane, inspector, manager de proiect pana la frizerita si...bona. A depus mii de CV-uri, insa nu a primit nici o oferta.

Explicatia pentru acest esec sta, dincolo de o piata a muncii in cadere, in absurditatea sistemului. Desi gratuite, cursurile de formare profesionala pentru someri sunt organizate de diferite agentii de stat, ONG-uri sau firme private cu finantare europeana. Odata obtinuti banii insa, nimeni nu mai verifica daca somerii invata sau nu ceva care se cere cu adevarat pe piata.

In ultimii cinci ani, statul a cheltuit din fonduri proprii sau din bani europeni peste un miliard de euro pentru cursuri de recalificare.

Cu astfel de asigurari, femeia se lupta de un an sa isi castige o paine. In cele din urma, satula sa mai spere ceva a pus pe picioare o afacere de familie dedicata persoanelor ocupate. Impreuna cu cei trei copii ai ei sta la coada la plata facturilor, spala masinile clientilor, hainele acestora si face cumparaturi. Acum. Ema vrea sa se dezvolte. Si-a cumparat cu 400 de euro un dispozitiv de impachetat cadouri... in baloane.