Potrivit sindicatelor, reducerea coeficientului minim din lege de la 705 la 640, precum se majorarea raportului dintre cel mai mic si cel mai mare salariu la 1 la 15, nu vor face altceva decat sa majoreze salariile din varful grilei de ierarhizare si le micsoreze pe cele de la baza.

In aceste conditii, confederatia Cartel Alfa, cere ca salariul minim din sistem sa revina, in 2011, la valoarea de 705 lei, iar raportul maxim sa ramana 1 la 12.

Avand in vedere ca Guvernul are un buget pentru anul 2011 limitat, de 39 de miliarde de lei, cresterea raportului de la 1/12 la 1/15, propusa acum de Executiv, nu se justifica. Cerem cresterea salariului minim pe economie, masura care ar conduce implicit la stoparea evaziunii fiscale si a muncii la negru, deoarece cresterea salariului minim pe economie este mai utila societatii decat cresterea salariilor, oricum mari, ale titularilor posturilor de conducere”, spun sindicatele.

In acelasi timp, reprezentantii bugetarilor sunt nemultumiti si de faptul ca valorile folosite ca baza de calcul la aplicarea noii legi vor fi salariile taiate cu 25%, in conditiile in care masura tairii a fost anuntata ca fiind temporara.