In plus, aproape o treime (33,66%) dintre respondenti declara ca vor avea parte, cel mai probabil, de un salariu redus anul acesta.

Optimisti sunt sub 20% dintre cei chestionati – 18,23% care cred ca firma la care lucreaza va efectua noi angajari in 2011.

De asemenea, doar putin peste 5 procente (6,74%) dintre participantii la studiu se mai asteapta anul acesta la o crestere salariala.

Sondajul a fost realizat online la nivel national, in intervalul 1-31 ianuarie 2011, pe un esantion reprezentativ de 4348 de respondenti.

Dintre acestia, cei mai multi sunt barbati (61,7%). In cea mai mare proportie se asteapta la concedieri cei din grupa de varsta 46-55 de ani. Mai mult de un sfert dintre respondenti (28%) sunt din Bucuresti, iar cei mai pesimisti sunt din Satu Mare, Giurgiu, Salaj, Harghita, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Bacau, Botosani, Constanta si Prahova.

Vestea buna este ca pentru 2011 doar un sfert (25.39 %) dintre angajatori preconizeaza noi disponibilizari si, dimpotriva, 40.41 % dintre companiile chestionate anunta ca isi vor largi echipa.

De asemenea, procentul firmelor care prevad cresterea salariilor este aproape dublu fata de asteptarile angajatilor: 11,4% dintre angajatori declara ca vor mari retributiile salariatilor anul acesta, in timp ce 22,8% cred ca le vor micsora.

La studiu au participat 193 de companii din toata tara, iar cei mai optimisti sunt angajatorii din IT&C (software), internet si comert electronic, retail, inginerie / tehnologie, vanzari, banci / finante, asigurari, consultanta, turism si serviciu clienti.